Innehållsförteckning
Varför ställa ut gröt till tomten?
Ett sätt att belöna tomten för hans hårda arbete var att ställa ut gröt åt honom. Ibland sägs att han fick en grötgåva varje kväll. Helst skulle det vara en klick smör på gröten så att tomten förstod att han var omtyckt och uppskattad. Under julen ville tomten gärna ha en del av julbordets godsaker.
Kan man maila tomten?
Skriver man ett brev till den adressen får man också ett svar (om man anger sin adress). Det går också bra att skicka e-post till Jultomten på [email protected]. Traditionen att skicka brev till Jultomten började redan på 1800-talet.
När ska man ställa ut gröt till tomten?
På julaftonsmorgon eller natten till julafton är det dags att ställa ut tomtegröt åt gårdstomten för att belöna honom för hans hårda arbete han gjort inför julen. Allra helst ska det vara med en klick smör. Då förstod tomten att han var väldigt omtyckt.
Vad är det för skillnad på hustomten och jultomten?
Till skillnad från jultomten, som dyker upp en gång om året, är hustomten i högsta grad en del av den kontinuerliga vård som både människa och kulturmiljö mår bra av. Hustomtar stannar på samma plats i generationer där de i smyg håller koll på att människor tar hand om det de är satta att ansvara för.
När kommer Tomtenisse?
1 december eller första advent är vanliga inflyttningsdatum. Nisse bor bakom nissedörren men syns aldrig till. Däremot lämnar han spår efter sig, ofta varje morgon, i form av bland annat brev, presenter och oskyldiga små bus – hela vägen fram till jul.
Vad händer om man skickar brev till tomten?
Alla barn som skriver brev till Tomten får ett svar och en liten gåva. Det gäller även dem som skickar sina önskelistor till Tomten via Internet, förutsatt att de lämnar sin postadress. Mer information om julpost finns på Postnords hemsida .
Vad vill gårdstomten ha på sin gröt?
I en saga berättas om en tomte som förargas över att gårdsägarna inte gett honom en klick smör i gröten, och hämnas genom att döda en ko. Anledningen till att så många trodde på tomten var att det fanns så många berättelser om egna upplevelser. Många människor sade att de hade sett tomten.
Vilken gröt gillar tomten?
Framför allt vakade han över djuren i stall och ladugård. Som tack för hans arbete gav gårdens ägare tomten en skål gröt. Enligt en senare tradition skulle han vara särskilt förtjust i risgrynsgröt (sötgröt), som därför även kallas tomtegröt.
Vad kommer tomten ifrån?
Jultomtens tydligaste ursprung är Sankt Nikolaus – en givmild biskop som levde i Turkiet på 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen.
Vad lämnar man till tomten?
När julnatten närmade sig skulle även tomten få sitt – gärna gröt med en rejäl klick smör. Julbrasan berättade om den kommande skörden och halmen gav kraft åt djuren.