Innehållsförteckning
Vem är jultomten egentligen?
Under 1800-talet försvann Julbocken i den svenska traditionen, han gav sig iväg när den tjocke St Nicolaus började dyka upp. I den katolskt kristna traditionen är St Nicolaus ett helgon som förkroppsligar godhet och givmildhet.
Vilken ren är längst fram?
Kort svar: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen. Senare har också Rudolf med röda mulen kommit till som den nionde renen.
Vad har tomten med julen att göra?
Jultomten, tomten eller, på finlandssvenska, julgubben (främst i södra Finland), är en figur som kommer med julklappar i juletid. Han avbildas ofta som en överviktig äldre man med röd luva och långt vitt skägg. Jultomten har utvecklats ur flera olika figurer, bland annat Sankt Nikolaus och den nordiska tomtegubben.
Vilken färg hade tomten från början?
Kort svar: Den äldre svenska tomten (inte jultomten) var ofta gråklädd, med röd toppluva och ett långt snövitt skägg. Som enskild symbol för julen är jultomten med sin resliga gestalt, sitt långa vita skägg, sina röda kläder och sitt bullrande skratt ganska ohotad.
Vad kallas Renhonan?
Hanrenen kallas för tjur eller sarv och honan för ko, vaja eller simla, medan en kastrerad tjur kallas för härk. Sarv, vaja och härk är lånord från samiska medan simla är ett nordiskt ord.
Vad heter alla tomtens renar?
Det finns ingen etablerad översättning av namnen till svenska, men i en översättning av dikten kallas de Stjärna, Nalla, Atja, Svansa, Naiti, Tassa, Valko och Dansa.
Hur många är tomtens renar?
Namnen på de ursprungliga åtta renarna, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen, kommer från dikten” A Visit from St. Nicholas” från 1823.
Vilken färg har tomtens kläder?
Varför är jultomten röd? Kort svar: Att jultomten har rött som sin primära färg på kläderna beror troligen på att det var den bästa kontrastfärgen till svart när tryckerierna under andra halvan av 1800-talet började färglägga teckningar av jultomten.
Vem skapade den klassiska bilden av jultomten?
Coca Cola anlitade konstnären Haddon Sundblom som illustratör för sina julbilder under trettio års tid, från 1931 till 1964. Han har därmed varit delaktig i att forma vår tids bild av jultomten. Intressant i sammanhanget är att Sundbloms föräldrar kom från Sverige respektive Åland och var följaktligen svensktalande.