Innehållsförteckning
Vem begär internationell rättshjälp?
Åklagare får ansöka om rättslig hjälp vid utländsk myndighet med förhör genom videokonferens under förundersökning med en person som befinner sig i en annan stat om det har avtalats om sådan rättslig hjälp i en internationell överenskommelse med den andra staten eller om den staten annars ger sådan hjälp.
Vad är Centralmyndighet?
Centralmyndigheten tar emot, granskar och vidare- befordrar framställningar till och från Sverige i ärenden om bland annat rättslig hjälp i brottmål, utlämning för brott, överförande av straffverkställighet, överförande av lagföring för brott, bevisupptagning i civila mål och ärenden samt ansökningar om rättshjälp.
Vad menas med civila mål?
Internationell rättslig hjälp i civila mål och ärenden är sådana åtgärder som domstolar under rättegång i civilmål behöver bistånd med från en annan stat. Exempel på sådana åtgärder är bevisupptagning i form av till exempel förhör eller blodprovstagning.
Vilken lag har företräde framför den andra när det gäller rättslig hjälp mellan stater?
Rätten kan ange att ett visst förfarande, som är föreskrivet i svensk lag, ska tillämpas. Huvudregeln är dock att det främmande landets lag gäller. Framställningen ska lämnas till Centralmyndigheten som vidarebefordrar framställningen till behörig domstol i den andra staten.
Har jag rätt till rättshjälp?
Mindre än 260 000 kronor per år Du kan ha rätt till rättshjälp. Beroende på hur din ekonomi ser ut behöver du betala en rättshjälpsavgift som är en viss procent av kostnaden för ditt ombud. Är du underårig och saknar inkomst kan du slippa avgift helt.
Vem styr justitiedepartementet?
Justitiedepartementet leds av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. På departementet finns också integrations- och migrationsminister Anders Ygeman. På Justitiedepartementet arbetar ca 400 personer.
Vad gör man på justitiedepartementet?
Justitiedepartementet ansvarar för rättsväsendets myndigheter, bland annat polisen, åklagarväsendet, domstolarna och kriminalvården. Departementet ansvarar också för migrations- och integrationsfrågor, idrottsfrågor, arbetet mot segregation samt för frågor om samhällets krisberedskap.
Vad händer med civila i krig?
Civilbefolkningen och civila objekt ska skyddas och får inte anfallas. Parterna i en konflikt måste alltid skilja mellan den civila befolkningen och de stridande för att skydda civilbefolkningen och civil egendom. Varken civilbefolkningen som helhet eller enskilda civila får anfallas.
Vad räknas som militära mål?
Som utgångspunkt kan sägas att stridande personer är militära mål. Stridande kan dels utgöras av kombattanter, dels av de som kan kallas för övriga stridande. När det gäller identifiering och klassificering av övriga stridande blir det humanitärrättsliga begreppet ”civila som direkt deltar i fientligheterna” centralt.
Vad är bevisupptagning?
Vad är en bevisupptagning? När parterna i brottmålet presenterar bevisning för domstolen så kallas det för bevisupptagning. Som huvudregel ska det ske vid själva huvudförhandlingen, på grund av omedelbarhetsprincipen (30 kap. 2 § första stycket och 35 kap.
När gäller rättsskyddet?
Rättsskydd gäller endast efter det att en tvist uppkommit En viktig sak att notera är att rättsskydd endast gäller efter att en tvist uppkommit vilket innebär att det ska ha framställts ett krav som motparten bestrider dvs. som motparten inte är villig att reglera.
Har inte råd med vårdnadstvist?
Går det att få rättshjälp? Rättshjälp är en social skyddslagstiftning för dig som har små ekonomiska möjlighet att själv stå för dina rättegångskostnader. Rättshjälp innebär att staten går in och ersätter en del av dina kostnader. I en vårdnadstvist är det vanligast att tingsrätten beslutar om rättshjälp.