Allmänning

Vem bestammer kommunens budget?

Vem bestämmer kommunens budget?

Kommunfullmäktige styr och beslutar Kommunfullmäktige: fastställer kommunens budget och beslutar hur mycket skatt invånarna i kommunen ska betala. beslutar vilka nämnder som ska finnas. väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Vilka tjänster måste kommunen erbjuda?

Obligatoriska uppgifter

  • Social omsorg (äldre- och handikappsomsorg samt individ- och familjeomsorg)
  • För-, grund- och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning (komvux)
  • Plan och byggfrågor.
  • Miljö- och hälsoskydd.
  • Renhållning och avfallshantering.
  • Vatten och avlopp.
  • Räddningstjänst.
  • Krisberedskap och civilt försvar.

Vad är riksdagens regionernas och kommunernas uppdrag och ansvar?

Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. Staten har delat in Sverige i län. Kommunerna sköter de lokala uppgifterna, bland annat skola, omsorg om barn, äldre och funktionshindrade samt vatten och avlopp.

Vad heter en kommuns folkvalda organ?

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. Man kan säga att det är kommunens motsvarighet till riksdagen. I kommunfullmäktige sitter folkvalda politiker som väljs vart fjärde år.

Vad ska en kommun erbjuda?

Kommunerna måste se till att det finns barnomsorg, förskola, grundskola, gymnasieskola och särskola. De ska också ordna kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare och socialtjänst.

Det här gör kommunfullmäktige Tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De tar till exempel beslut om budget, skattesats och avgifter för kommunal service. Beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Hur styrs kommunala bolag?

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och den övergripande och lagstadgade ägaren för samtliga bolag. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att kommunfullmäktiges beslut genomförs, följs upp och utvärderas.

Vad får ett kommunalt bolag göra?

Enligt 2 kap 7 § kommunallagen får kommuner och landsting driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmar i kommunen eller landstinget.

Måste kommunala bolag upphandla?

Det kommunala bolaget är då istället en leverantör som tillhandahåller upphandlingstjänster till föreningen. Någon skyldighet för det kommunala bolaget att iaktta lagen om offentlig upphandling (LOU) i detta fall finns alltså inte.

Vem granskar kommunen?

Staten granskar och stödjer kommunernas arbete genom att vissa statliga myndigheter också är tillsynsmyndigheter. Skolverket är till exempel en tillsynsmyndighet som har i uppgift att kontrollera att både kommunala och fristående skolor över hela landet uppfyller kraven i skollagarna och läroplanerna.

Hur styrs och granskas kommunala bolag?

Kommunfullmäk- tige har det yttersta ansvaret över kommunens bolagsstyrning och vidare har kommunstyrelsen sedan 2013 förstärkt uppsiktsplikt över bolagen. Det innebär att fullmäktige- och kommunstyrelseledamöter har en ägar- relation till bolagen.

Vad innebär likabehandlingsprincipen?

Likabehandlingsprincipen innebär att leverantörer i lika situationer ska behandlas lika. Alla leverantörer ska exempelvis få samma information vid samma tillfälle. Ytterligare ett exempel är att det inte går att acceptera ett anbud som lämnats in för sent, eftersom samma regler och tidsfrister ska gälla alla.

Share this post