Innehållsförteckning
Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg. Genom samarbete, oberoende experter och pålitlig kunskap styr, stödjer och utvecklar vi hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Detsamma ska gälla i fråga om injektionssprutor, kanyler och andra föremål som är särskilt ägnade att användas för missbruk av eller annan befattning med narkotika. Lag (2019:358). 20 a § Tvångsåtgärder enligt 15-15 d §§ och 17-19 §§ får användas endast om de står i rimlig proportion till syftet med åtgärden.
Vad gäller vid omhändertagande av barn?
Tre krav måste vara uppfyllda för att domstolen ska få besluta om omhändertagande:
- Problemen har anknytning till barnets hemmiljö eller till barnets eget beteende.
- Problemen innebär påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas.
- Det som barnet behöver kan inte genomföras på frivillig väg.
Det låter kanske som ett lamt ”straff”, men JO-kritik tas på största allvar. Det finns dock en annan myndighet: Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som särskilt granskar sjukvården och socialtjänsten. Du kan göra en IVO-anmälan på deras hemsida.
Om du är missnöjd med socialtjänsten är därför det bästa alternativet att först vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och göra en så kallad IVO-anmälan. IVO bedriver tillsyn över socialtjänsten och har till uppgift att granska så att allting går rätt till.
Kan socialtjänsten polisanmäla?
I dag finns ingen skyldighet för socialtjänsten att polisanmäla brott som kommer till deras kännedom om det inte är minst tvåårs fängelse i straffskalan. Det betyder att flera fall av t. ex. kvinnomisshandel som socialtjänsten får kännedom om aldrig blir ett ärende hos polisen.