Allmänning

Vem har ratt till lakemedelsforman i Sverige?

Vem har rätt till läkemedelsförmån i Sverige?

Du har rätt till högkostnadsskyddet om du är bosatt i Sverige. Personer från EES-området och Schweiz har under vissa omständigheter rätt till högkostnadsskydd när de vistas i Sverige. Även personer som i annat fall har anställning i Sverige, men inte är bosatt här, har rätt till de flesta delarna av högkostnadsskyddet.

Vad innebär det att läkemedel subventioneras i Sverige?

I Sverige subventionerar staten läkemedel bland annat för att alla ska ha tillgång till bra och effektiva behandlingar. Alla läkemedel subventioneras inte. En av TLV:s uppgifter är att pröva vilka läkemedel som ska vara subventionerade och omfattas av högkostnadsskyddet.

Vem är Förmånsberättigad?

Fullständig information om vem som är förmånsberättigad i Sverige finns i 4§ i Lagen (2020:160) om läkemedelsförmåner m.m. Tidigare har förskrivare angett om förskrivning av ett läkemedel görs inom eller utanför läkemedelsförmånen genom att välja förmån JA eller NEJ.

Vilka läkemedel ingår i högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet gäller främst receptbelagda läkemedel och vissa så kallade förbrukningsartiklar, till exempel hjälpmedel för stomiopererade. En del receptfria läkemedel kan också ingå i skyddet om de behövs för behandling av kroniska sjukdomar.

Vilka varor omfattas av läkemedelsförmånen?

Inledning

  • läkemedel och preventivmedel som skrivs ut på recept.
  • förbrukningsartiklar för stomiopererade.
  • förbrukningsartiklar som behövs för att ett förskrivet läkemedel ska kunna tillföras kroppen eller behövs för egenkontroll av medicinering.
  • livsmedel för särskilda näringsändamål till barn < 16 år.

Om patienten har svenskt personnummer är fältet Läkemedelsförmån automatiskt ifyllt: ”Patienten är förmånsberättigad” står som default. Alla som är bosatta eller har anställning i Sverige. Försäkrade från länder inom EU/EES-området och Schweiz för nödvändig vård.

Är sprutor lagliga?

De allmänna kraven på sprutor och kanyler som är avsedda att användas på människor återfinns i svensk nationell rätt i lagen (1993:584) om medicintekniska produkter. Lagen innehåller all- männa bestämmelser om medicintekniska produkter och deras tillbehör.

Share this post