Innehållsförteckning
Vem kontrollerar kommunens arbete?
Kontroll, tillsyn och revision Kommunerna har ansvar för den interna kontrollen. Det finns statliga tillsynsmyndigheter som granskar och stödjer kommunernas arbete. Kommunerna ansvarar dock själva för tillsyn av till exempel brandsäkerhet och avfallshantering. Alla kommuner har en egen revision.
Vad är kommunala riktlinjer?
Ett exempel på policy är kommunens markanvisningspolicy. En policy fastställs av kommunfullmäktige och gäller tills vidare. Den ska följas upp och revideras vid behov. Riktlinjer är ett dokument som innehåller en anvisning eller rekommendation för hur till exempel en policy ska uppnås.
Hur utses ledamöter i kommunstyrelsen?
Ledamöterna i alla verkställande nämnder inklusive kommunstyrelsen (som har samordningsansvar bland nämnderna) samt kommunrevisionen (som ska bestå av minst 5 förtroendevalda kommunrevisorer) väljs av kommunfullmäktige.
Vem granskar en kommun?
Revisorerna och staten granskar kommunen. Kommunens verksamheter granskas av statliga myndigheter, kommunens revisorer och med hjälp av kommunens egen interna kontroller, så att verksamheterna sköts på rätt sätt.
Vad betyder likställighetsprincipen?
Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Likställighetsprincipen innebär vid fördelning av avgifter att lika avgift ska utgå för lika prestation eller att kommunmedlemmar som befinner sig i motsvarande läge ska betala samma avgifter.
Vad är kommunens uppgift?
Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.
Vilka partier sitter i kommunstyrelsen?
Det styrande blocket i Helsingborg består av partierna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.
Vad menas med likställighetsprincipen inom Bolagsrätten?
En central utgångspunkt i den finska bolagsrätten är aktieägarens företrädesrätt till nya aktier när aktiebolaget utför aktieemission (Aktiebolagslagen 624/2006, ABL, 9:3).