Innehållsförteckning
Vilka är de fyra politiska nivåerna i Sverige?
Den svenska förvaltningsmodellen
- Nationell nivå Riksdagen har makt att stifta lagar. Riksdagen representerar folket på nationell nivå.
- Regional nivå Sverige är indelat i 21 län.
- Lokal nivå Sverige har 290 kommuner.
- EU-nivå Sverige ska följa EU:s regler och är med och skapar nya regler.
På vilka tre nivåer finns statsförvaltningen?
Statsförvaltningen är uppdelad i tre olika nivåer: central-, regional- och lokalförvaltning. Statens centralförvaltning består av ministerierna och de ämbetsverk och inrättningar som sorterar under dessa.
Hur styrs offentliga förvaltningar?
Hur styrs en myndighet? Förvaltningsmyndigheterna, de som ofta benämns som ”myndigheterna”, lyder under regeringen. Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda.
Hur arbetas det inom en region?
Regionens politiska beslut fattas av en folkvald församling, regionfullmäktige. Regionfullmäktige utser en regionstyrelse som leder och samordnar arbetet. Dessutom finns ett antal nämnder som har till uppgift att behandla olika ärenden som ska tas upp i fullmäktige. Nämnderna ska också verkställa de beslut som fattas.
På vilken nivå fattas besluten?
Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Beslut som riksdagen fattar är beslut som gäller i hela Sverige. Det betyder att riksdagen fattar beslut på den nationella nivån.
Vad är den svenska förvaltningsmodellen?
Den svenska förvaltningsmodellen ger regeringen långtgående möjligheter att styra myndigheter och påverka arbetet i regioner och kommuner. Men i praktiken begränsas regeringens möjligheter att styra av flera skäl.
Vad är statsförvaltningens uppgift i Sverige?
Statsförvaltningarnas funktion Att utöva den exekutiva makten, genom att verkställa fattade beslut. Att utöva den dömande makten (domstolar). Att utöva kontrollerande och reglerande verksamhet (tillsynsmyndigheter och liknande). Att förmedla samhällstjänster beslutade i lag till medborgarna.
Hur är den statliga förvaltningen organiserad?
Området omfattar bland annat ledning, styrning och organisation i staten, utveckling av service och effektivitet, staten som arbetsgivare, regional samordning i länen, statens ansvar som arbetsgivare samt skötsel och förvaltning av statens fastigheter.
Vilken roll spelar den offentliga förvaltningen i politiken?
En central förvaltnings- politisk princip är att all offentlig verksamhet ytterst syftar till att tjäna medborgarna och att dessa därför i hög grad måste involveras i utvecklingen av myndigheternas verksamhet.
Hur får regionen in pengar?
Staten bestämmer vad regionen får ta ut skatt på….Skatten är den största inkomstkällan
- Varje region bestämmer själv hur stor skatten i länet ska vara och hur pengarna ska fördelas.
- Regioner får också bidrag från staten.
- Regionerna tar också betalt för en del tjänster, till exempel för sjukhusbesök.
Hur många landsting finns det?
För närvarande finns 20 landsting i Sverige samt…
Vilka beslut fattas av regeringen?
Enkelt uttryckt kan man säga att regeringen föreslår medan riksdagen beslutar. Regeringen kan också besluta om regler som alla i Sverige måste följa. Sådana regler kallas förordningar. Men det är bara riksdagen som kan besluta om lagar.