Vilka är målen med boendestöd?
Boendestöd är en praktisk, pedagogisk och social insats för personer med funktionsnedsättning som syftar till att underlätta för den enskilde att hantera sin vardag. I Socialstyrelsens termbank definieras boendestöd som bistånd i form av stöd i den dagliga livsföringen riktat till särskilda målgrupper i eget boende.
Varför boendestöd?
Syftet med boendestöd är att möjliggöra boende och ordinärt boende samt att ge personer med funktionsnedsättning ett socialt sammanhang, som ökar självkänslan och stärker den enskildes förmåga att på sikt möjliggöra ett självständigt liv. Utgångspunkt för boendestödet är den enskildes hem.
Vad är boendestöd Socialstyrelsen?
I Socialstyrelsens termbank [5] definieras boendestöd som ”bistånd i form av stöd i den dagliga livsföringen riktat till särskilda målgrupper i eget boende”. Vidare skriver man att ”till särskilda målgrupper hör bl. a. personer med funktionsnedsättning eller missbrukspro- blem.
Är boendestöd LSS?
Boendestöd kan i vissa fall vara ett alternativ till LSS-bostad och är kostnadsfritt. Stödet är personligt anpassat utifrån dina behov och kan variera i tid och omfattning. Du ansöker om boendestöd genom att beskriva dina behov på en blankett som heter Ansökan om insatser enligt SoL.
Vad är en Boendestödjares uppgift?
Att arbeta som boendestödjare innebär att motivera och stödja funktionshindrade personer som har eget boende. De funktionshindrade ska få hjälp att utveckla sin sociala förmåga och bryta isoleringen bli delaktiga i samhället, vilket är en komplex och varierande uppgift för boendestödjaren.
Vad är Socialpsykiatrisk vård?
Socialpsykiatriska enheten och vardagsstöd är socialtjänstens stöd till personer med olika funktionstillstånd till följd av psykisk ohälsa. Enhetens insatser vänder sig till personer med olika funktionstillstånd till följd av psykisk ohälsa. Du som får stöd av socialpsykiatriska enheten ska vara 18 år eller äldre.