Innehållsförteckning
Vilka faktorer ska till för att fiskar ska dö vid försurning?
Hur påverkas fisken av försurning? Den påverkas på flera sätt, både direkt och indirekt genom pH-sänkningen. Den vuxna fisken drabbas som regel indirekt genom att det låga pH:t gört att aluminium frigörs till vattnet och när detta vatten passerar över fiskgälen fälls metallen ut på gälen.
Hur påverkas fiskar av övergödning?
Det gör att mer organiskt material hamnar på havsbotten, och då går det åt mycket syre när materialet ska brytas ned. Därför kan övergödningen leda till syrebrist i bottenvattnet, vilket har minskat de områden i Östersjön där torsken kan fortplanta sig och leta mat.
Hur håller sig fiskar varma?
Ökad kroppstemperatur De flesta fiskar däremot är växelvarma, vilket skiljer dem från däggdjur och fåglar som har en konstant kroppstemperatur. Fiskens kroppstemperatur varierar istället med det omgivande vattnets temperatur. När vattnet blir varmare stiger även fiskens kroppstemperatur.
Vilka konsekvenser får försurning?
Försurningen har effekter på växter och djur, främst i sjöar och vattendrag. Försurning leder till flera kemiska förändringar, såsom ökad aluminiumhalt och minskade halter av kalciumjoner, magnesiumjoner och liknande ämnen. Detta gör att material vittrar snabbare och kan urlaka marken.
Varför dör fiskar av övergödning?
Övergödning i kombination med dålig vattenomblandning leder till att botten dör. Döda bottnar kännetecknas av en lukt som påminner om ruttna ägg- svavelväte. Nästan allt liv nära botten i övergödda vatten dör. Även många fiskar drabbas hårt, eftersom de lägger sin rom på relativt djupa vatten.
Kan man fiska när det är varmt?
Under sommaren uppsöker den djupare vatten bland annat djupkanter och grundbankar. Men i kallt klimat kan man fiska efter stora gäddor på grunt vatten hela sommaren. Gäddan är aktiv och äter mellan 0,5 och 22 grader och dess optimala trivseltemperatur ligger vid 12-14 grader.
Aluminium kan orsaka fiskdöd Vid låga pH-värden frigörs aluminium i marken och transporteras ut i sjöar och vattendrag i form av aluminiumjoner. Aluminiums löslighet är pH-beroende och jonerna fälls ut om pH höjs, till exempel på fiskens gälar som har ett högre pH än kringliggande vatten.
Hur påverkas Östersjön av försurning?
Den förändrade artsammansättningen långt ner i näringsväven påverkar också organismer högre upp, såsom fiskar, fåglar och sälar eftersom deras tillgång till föda förändras. Försurningen hotar därför i förlängningen hela Östersjöns ekosystem och därmed de marina näringar som idag är beroende av det.
Är Östersjön försurad?
Världshaven blir allt surare, och rekordlåga pH-värden har uppmätts i östersjön. Försurningen kan få allvarliga följder för ekosystemen i havet, och beror troligtvis på utsläppen av koldioxid.
Kan fiskar dö av försurning?
Lyckas den inte med det så leder denna ”gältäppa” till att fisken får svårt att syresätta sitt blod och bibehålla saltbalansen i kroppen, vilket mycket snabbt kan leda till döden. Vid lindrigare fall kan skadorna inskränka sig till minskad tillväxt eller reproduktionsfömåga.
Vilka växter och djur är mest känsliga för försurning?
Av växterna påverkas växtplankton (=alger) mest många av dessa är känsliga mot låga pH och försvinner. Många djur är känsliga mot låga pH-värden t. ex snäckor, dagsländelarver, kräftdjur och vissa fiskar (främst mört).
Vilka växter är känsliga mot försurning?
Växter som är naturligt anpassade till sura markförhållanden (exv. alla våra barrträd och risväxter) påverkas sannolikt inte negativt av det sjunkande pH-värdet i sig. Vi extremt låga pH-värden kan man dock tänka sig att även de surhets-fördragande växterna påverkas negativt.