Vilka kontroller och observationer gör du som undersköterska när du ansvarar för en Diabetikers omvårdnad?
Utredning
- Personens egen syn och redogörelse för sitt tillstånd, upplevelse av sjukdom, eventuella symtom, social situation.
- Personens egna frågor och behov.
- Personens nuvarande levnadsvanor och behov av förändring gällande mat, fysisk aktivitet, tobak, alkohol.
- Personens upplevelse av eventuell stress.
Vad gör man om någon har lågt blodsocker?
Två till fyra druvsockertabletter (eller sockerbitar) eller juice (1.5 dl) eller mjölk (3 dl), eller annat sött som finns tillhands. Upprepa vb efter 10 min. Ev tillägg av mer långverkande kolhydrater: 2 dl mjölk och en smörgås om man inte skall äta inom 30 minuter.
Hur kan vårdpersonal förebygga diabetessår?
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. Dessa går i stort sett att förhindra genom en bra diabetesvård och utbildning kring egenvård. 90 procent av diabetesfotsåren kan läka, och 90 procent av amputationerna kan förhindras – en ”nollvision” finns.
Hur åtgärdas hypoglykemi?
BEHANDLING
- Druvsockertabletter (eller sockerbitar), juice (1,5 dl), mjölk (3 dl) eller annat sött som finns tillhands.
- Upprepa vid behov efter 10 minuter.
- Ev tillägg av mer långverkande kolhydrater: 2 dl mjölk och en smörgås.
Vilka kontroller görs för att kontrollera typ 2 diabetes?
Besök hos sjuksköterska eller läkare bör också erbjudas, för kartläggning av riskfaktorer för diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och rökning samt kontroll av vikt och/eller midjeomfång, HbA1c, lipidstatus och blodtryck. Patienten bör därefter erbjudas besök om ett år, och därefter uppföljande kontroller vartannat år.
Hur utreder man diabetes?
Diagnos ställs genom att man mäter nivån av socker i blodet (glukoshalten i blodplasma). De klassiska symtomen är törst, kissar ofta, trött och har gått ner i vikt. Om man saknar symtom krävs minst två fasteplasmaglukosvärden på eller över 7.0 mmol/l.
Hur ser omvårdnaden vid diabetes?
Vården till personer med diabetes bör alltid individualiseras utifrån personens förutsättningar. Information, utbildning och stöd är extra viktigt för personer med diabetes. Insulin är ett hormon som behövs för att kroppens celler ska kunna ta upp socker, det vill säga glukos, från blodet.
Vilken omvårdnad kan ges vid diabetes?
Du som har diabetes måste ta ett stort ansvar för din egenvård men även hälso- och sjukvården har ett ansvar för att ge dig de rätta ”verktygen”. Grunden i egenvården är att kunna mäta sitt eget blodsocker, att kunna tolka resultaten och att vidta rätt åtgärder.
Vad är blodsockerkontroll?
Blodsocker (kontroll) Den som har diabetes bör sträva efter att uppnå bästa möjliga blodsockerkontroll, med så få insulinkänningar (känning av lågt blodsocker) som möjligt. En god blodsockerkontroll är den viktigaste enskilda faktorn för att undvika akuta problem och kroniska komplikationer vid diabetes.