Innehållsförteckning
Vilka kontroller ska man göra innan ett läkemedel överlämnas till en patient?
Kontroll och dokumentation Den som iordningställer och administrerar eller överlämnar ett läkemedel ska kontrollera patientens identitet, läkemedlets namn/substans, styrka, läkemedelsform, dos, administreringssätt och doseringstidpunkt mot ordinationshandlingen samt administrera läkemedlet vid avsedd tidpunkt.
Vilka läkemedel ska spädas?
Spädning och val av spädningsvätskor För att bereda infusioner ska natriumklorid 9 mg/ml eller glukos 50 mg/ml användas som spädningsvätska för att skapa en isoton lösning. Vissa läkemedel, till exempel amfotericin B eller vissa cytostatika, är inte blandbara med natriumklorid.
Vad kontrollerar man på Läkemedelslistan?
På ordinationshandlingen/läkemedelslistan framgår det vilka läkemedel som är ordinerade vid behov och när och vid vilka symtom det kan ges. Det är nödvändigt att kontrollera både stående ordinationer och vid behovs ordinationer innan vid behov medicin delas ut.
Vilka kontroller ska du göra innan du ger ett läkemedel som du har delegering för?
Du som genom delegering får överlämna läkemedel, kontrollerar innan överlämnandet så att det är: • rätt person med rätt personnummer • rätt antal läkemedel • rätt dag • rätt tidpunkt Page 7 Sidan 7 av 16 Kontrollera även på vilket sätt varje läkemedel ska intas.
Vad innebär administrering av läkemedel?
Administrering av läkemedel. Administrering innebär tillförsel eller överlämnade av en iordningställd läkemedelsdos till en patient. Följ basala hygienrutiner och använd handskar för att läkemedel inte ska komma i kontakt med din hud. Det finns risk att läkemedlets verksamma substans hamnar i din kropp istället.
Vad är ordningställande av läkemedel?
Iordningställande av läkemedel innebär att man plockar fram, dispenserar i mugg eller dosett, häller upp flytande läkemedel, drar upp i spruta, löser upp eller späder ett injektions- eller infusionsläkemedel och så vidare. I dagligt tal används ofta uttrycket att ”dela läkemedel”.
Vad gäller läkemedel i bruten förpackning?
Vissa läkemedel har begränsad hållbarhet i bruten förpackning och ska märkas med brytningsdatum. För information om användningstider, se på förpackningen, i bipacksedeln eller FASS-texten. För mer generella regler se ”Förvaring, märkning, lagrings- och användningstider för läkemedel” i Svensk läkemedelsstandard.