Vilka lagar finns det som styr det sociala arbetet?
Lagar som styr
- Socialtjänstlagen (SoL)
- Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
- Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
- Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
- Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM)
- Patientsäkerhetslag (PSL)
Vilka lagar styr verksamheter för människor med funktionsnedsättning?
Det finns två två viktiga lagar som gäller när kommuner ska ge stöd till personer med funktionsnedsättning: Socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Du som behöver stöd från samhället kan vända dig till Socialtjänsten i din kommun eller stadsdel.
Vad styr sol?
Socialtjänstlag SOL(2001:453) Grundregeln är att kommunen har ansvaret för var person som bor där. Lagen ger inte kommunerna någon rätt att använda tvång. Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmande rätt och integritet.
Vilken lag och vilka paragrafer styr den sociala dokumentationen?
Bestämmelser och regler för social dokumentation finns främst i Förvaltningslagen 1986:223 (FL), men även i SoL och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, (Ibid.).
Vad är lagar funktionsnedsättning?
LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får.
Vilka lagar kan vara aktuella för barn med funktionsnedsättningar?
Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Syftet med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är att personer med funktionsnedsättning ska få det stöd som behövs för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.