Allmänning

Vilka lander har slutforvar av karnbransle?

Vilka länder har slutförvar av kärnbränsle?

Inget land i världen har ännu byggt något slutförvar för använt kärnbränsle. Finland, Sverige och Frankrike är de länder som ligger längst fram i processen. I många länder finns färdiga system för förvaring av låg- och medelaktivt avfall.

Var planerar Sverige ett slutförvar av använt kärnbränsle?

Det planerade sammanhängande systemet för slutförvaring består av två delar. En anläggning för mellanlagring (Clab) och inkapsling av kärnavfall (Clink) i kopparkapslar i Oskarshamns kommun, och en underjordisk slutförvarsanläggning i Forsmark i Östhammars kommun.

Hur förvaras kärnbränsle idag?

Använt kärnbränsle måste först förvaras under cirka ett år i bassänger vid kärnkraftverken. Där kyls bränslet ner samtidigt som vattnet skyddar mot strålningen. Efter ett år har aktiviteten sjunkit så pass mycket att bränslet kan transporteras till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn.

Var lagras Sveriges kärnavfall?

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bedriver sedan mitten av 1980-talet ett slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i en bergförlagd anläggning (SFR) i Forsmark.

Hur mycket kärnbränsle ska slutförvaras?

När vi i framtiden slutar att använda de svenska kärnkraftverken kommer de att ha producerat drygt 12 000 ton använt kärnbränsle. Det använda kärnbränslet måste som sagt var hållas avskilt från människa och miljö i 100.000 år.

Hur hanterar vi det radioaktiva avfall som vi får från kärnkraftverk?

Mycket lågaktivt avfall kan deponeras i markförvar vid de kärntekniska anläggningarna. Kortlivat låg- och medelaktivt avfall från driften av kärnkraftverken och andra kärntekniska anläggningar skickas i behållare till slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark.

Hur farligt är radioaktivt avfall?

Radioaktivt avfall kan vara skadligt för människor, djur och växter under lång tid. Till skillnad från många kemiska gifter avtar dock skadligheten med tiden. De radioaktiva ämnena sönderfaller och bildar till slut nya stabila icke radioaktiva ämnen, men det tar tid.

Share this post