Innehållsförteckning
Vilka levande djur är släkt med dinosaurier?
De stora dinosaurierna dog ut för cirka 65 miljoner år sedan, men några små fjäderklädda dinosaurier levde vidare och därifrån härstammar dagens fåglar. Den nu levande djurgrupp som i sin tur är närmast släkt med dinosaurier (inklusive fåglar) är krokodilerna.
Vad är Dinosauriernas tid?
Juraperioden, 201-145 miljoner år före nutid, är jättarnas tid. Dinosaurierna är många, och några av dem är tidernas största djur. Brachiosaurus . Brachiosaurus var en av de allra största. Den blev 25 meter lång och kunde väga 75 ton, nästan lika mycket som en blåval.
När kom de första dinosaurierna upp?
För ungefär 230 miljoner år sedan dyker de allra första dinosaurierna upp. De utvecklas från en grupp kräldjur som kallas härskarödlor, Archosaurier. Ganska snabbt utvecklas många olika grupper med dinosaurier med olika anpassningar.
Vilka fåglar är dinosaurier?
Moderna (och utdöda) fåglar, vilka också är dinosaurier, finns i både marina miljöer ( Pingviner, Hesperorner) och som luftburna arter. Ett annat förhistoriskt djur som ofta felaktigt kallas för en dinosaurie är synapsiden Dimetrodon . Det finns cirka över 1000 kända släkten av dinosaurier.
Vilka är de största dinosaurier som någonsin funnits på jorden?
Periodens köttätande dinosaurier är de största rovdjur som någonsin funnits på jorden. Den mest kända är den väldiga Tyrannosaurus rex, men den allra största som hittats är Spinosaurus. De största av kritas köttätande dinosaurier, jämfört med människa.
Hur stor va en T rex?
Tyrannosaurus rex levde för ungefär 70‑65 miljoner år sedan i västra USA och Kanada. Den var en av de största rovdinosaurierna och kunde bli upp till 12 meter lång, 5 meter hög och vägde upp till 7 ton.
Vad tror man att fåglarna härstammar från?
De flesta samtida forskare anser att dagens fåglar utvecklats ur de små köttätande dinosaurierna Coelurosaurier. Det finns ett antal bevis som stöder denna hypotes; flera likheter i skelettets morfologi, fossil av dinosaurier med fjädrar, ekologiska likheter och likheter i proteinsekvensen.