Allmänning

Vilka olika typer av varulager finns det?

Vilka olika typer av varulager finns det?

Det finns tre olika typer av varulager,

  • Råvarulager. Råvaror och förnödenheter.
  • Produkter i arbete [PIA] Varor under tillverkning.
  • Färdigvarulager. Färdiga varor och handelsvaror.

Hur beräkna varulager?

Genom att värdera varje enskild artikel, räkna dem och multiplicera med lagerpriset genomför man en lagervärdering. När man summerar värdet av samtliga varor får man ett uträknat lagervärde. Processen då man räknar varorna kallas för lagerinventering.

Är varulager en tillgång?

Ett varulager är ett företags tillgångar som är avsedda för försäljning i verksamheten.

Hur bokför jag varulager?

Värdet för ett varulager redovisas normalt i kontogrupp 14, varuinköp redovisas normalt i kontogrupp 40 till 45 och lagerförändringar som uppstår vid en lagervärdering bokförs normalt i kontogrupp 49. Förbrukningsmaterial av oväsentligt värde redovisas normalt omedelbart som en kostnad i kontogrupp 54.

Hur räknar man Lagerförändring?

Har lagret ökat har också dina tillgångar ökat, och du skall använda konto 1460 på debet-sidan. På samma sätt har dina kostnader minskat, eftersom det i och med att du byter år finns som en tillgång i företaget. Därför används konto 4990, Lagerförändring på kredit-sidan, och vice versa om kostnaden för lagret har ökat.

Hur beräknas LVP?

LVP = lägst av anskaffningsvärde eller verkligt värde. Bestäm anskaffningsvärdet m h a FIFO-metoden. När anskaffningsvärdet är lägre än det verkliga värdet får företaget göra ett inkuransavdrag med 3 %. Inkuransavdraget ska motsvara en värdeminskning p g a modell, färg, form och ålder.

Hur ska omsättningstillgångar värderas?

En omsättningstillgång skall värderas till det lägsta av anskaffningsvärde eller verkligt värde. Verkligt värde kan vara återanskaffningsvärde eller försäljningsvärde med avdrag för försäljningskostnader.

Vad innebär Nettoförsäljningsvärde?

Med nettoförsäljningsvärde menas det pris som företaget skulle få för en tillgång vid en normal försäljning, minskat med beräknade försäljningsomkostnader.

Share this post