Allmänning

Vilka policys ar lagstadgade?

Vilka policys är lagstadgade?

Enligt lag måste arbetsgivare bland annat ha en arbetsmiljöpolicy. En policy eller en riktlinje anger en viljeinriktning för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för arbetsgivarens beslut och styrning. På vissa områden är det reglerat i lag att arbetsgivaren ska ha någon form av dokumentation.

Vad är syftet med AML?

Syftet med arbetsmiljölagen, AML, är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att skapa en god arbetsmiljö. Där står det till exempel att arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och ska leda arbetet mot en bättre arbetsmiljö.

Vad kan ledning och skyddsombud göra för att inspirera till ett aktivt och givande arbetsmiljöarbete?

Grundprinciper för att förebygga arbetsmiljörisker.

  • Planera och projektera bort risker.
  • Samordna så att risker inte uppstår.
  • Hantera kvarstående arbetsmiljörisker i byggskedet.
  • Vad är arbetsmiljöförordningen?

    I arbetsmiljöförordningen finns bestämmelser som är till hjälp vid tolkning av lagen. Det finns exempelvis mer detaljerade bestämmelser för hur arbetsmiljöombud och arbetsmiljökommittéer ska arbeta, hur många arbetsmiljöombud det är lämpligt att ha och hur en arbetsmiljökommitté bör sättas samman.

    Vad ska vara med i en arbetsmiljöpolicy?

    Ni ska ta fram en arbetsmiljöpolicy. I den ska ni beskriva hur arbetsförhållandena ska vara i er verksamhet för att förebygga ohälsa och olycksfall och skapa en god arbetsmiljö. Vid utarbetandet av policyn ska ni beakta både fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som inverkar på arbetsmiljön.

    Hur arbetar Arbetsmiljöinspektionen?

    Normalt inspekterar vi de arbetsplatser som vi bedömer har de största arbetsmiljöriskerna, men vi arbetar också i projekt och kampanjer där vi riktar oss mot särskilda arbetsmiljöproblem eller branscher. Oftast talar vi om för arbetsgivarna att vi tänker komma på besök. Det sker via brev, e-post eller telefon.

    Vad är arbetsmiljölagens uppgift?

    I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.

    Var kan du hitta information om säkerhetsregler på arbetsplatsen?

    Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation. Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.

    Vad gör ett skyddsombud rättigheter och skyldigheter?

    Detta ska skyddsombud göra Delta i planering som berör arbetsmiljön, exempelvis ombyggnader och ändring av produktionen. Medverka vid rehabilitering, vara stöd till kollegor. Se till att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete och slå larm vid brister i arbetsmiljön.

    Vad föreskriver arbetsmiljöförordningen om tillgänglighet av författningar?

    Arbetsgivaren ska se till att arbetsmiljölagen (1977:1160) och denna förordning finns tillgängliga för arbetstagarna. Detsamma gäller de författningar som har utfärdats med stöd av lagen eller förordningen och som avser arbetsgivarens verksamhet.

    Hur hänger arbetsmiljölagen arbetsmiljöförordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter ihop?

    Arbetsmiljölagen är grundläggande för allt arbetsmiljöarbete. Den kompletteras av arbetsmiljöförordningen. För den praktiska verksamheten kompletteras lagen av så kallade föreskrifter och allmänna råd från Arbetsmiljöverket.

    Vilka beslutar om arbetsmiljöförordningen?

    Det är riksdagen som beslutar om Sveriges lagar. Regeringen kan däremot besluta om kompletterande regler, till exempel arbetsmiljöförordningen (1977:1166). Arbetsmiljölagen (1977:1160) och dess förordning förnyas hela tiden.

    Share this post