Innehållsförteckning
Vilka typer av isolering finns det?
Det finns en rad olika isolermaterial att välja mellan; sten- och glasull, olika kvaliteter av cellplaster samt flera olika naturfiberbaserade material (ex vis träull, cellulosa, hampa,halm).
Vad står U för i U-värde?
Värmegenomgångskoefficienten, som betecknas med U, är den egenskap som anger hur bra en hel byggnadsdel isolerar, exempelvis en vägg. Värmegenomgångskoefficienten kallas även för U-värde och enheten är W/m²·ºC. Ju lägre värde desto bättre isolering.
Vad är kvalitet A vid isolering av väggar?
Välj kvalitet A vid isolering av väggar. Cellplast tillverkas i skivor av olika storlek beroende på användningsområde och används mest till isolering av golv, tak och väggar. Har du problem med dragiga fönster- och dörrkarmar är polyrutanskum bra att använda som isolering. Var noggrann vid insprutningen.
Vad är k-värdet för isolering?
K-värdet för isolering. Förutom värmeledningsförmågan möter du i samband med isoleringsfrågor en annan beteckning som du också har nytta av att ha kunskap om. Det handlar om det långa och krångliga ordet värmegenomgångskoefficient, dessbättre förkortat till k värde.
Vad är teknisk isolering?
Teknisk isolering är benämningen på isolering av rör och kanaler och används idag både inom in-dustrin och i byggnader. Cellgummi 1. isoleringstjocklekarna är enligt handlingarna. Utför stickprov. 2. monteringsavståndet är enligt rekommendationer (i AMA eller
Vilka typer av isoleringsmaterial är lämpliga?
Isoleringsmaterial kan grovt delas upp i tre olika typer – de mjuka, de hårda och de som är finfördelade. Inom varje kategori finns det olika alternativ att välja mellan. De mjuka isoleringsmaterialen, som t.ex. den utbredda mineralullen, är lämpliga i väggar och skiljeväggar, på vindar och under tak där de kan vara skyddade.
Hur mäts värmeledningsförmågan hos byggnader?
Värdet mäts genom att materialet utsätts för en temperaturskillnad varefter man låter en viss mängd värme passera genom materialet under en viss bestämd tid. Vanligen mäts värmeledningsförmågan hos byggnadsmaterial genom att man håller + 20°C på ena sidan av till exempel cellplasten eller mineralullen och ± 0°C på den andra.