Allmänning

Vilka var Digerdodens foljder?

Vilka var Digerdödens följder?

Digerdödens följder Många byar låg öde och folktomma där pesten hade dragit fram. Det blev därför brist på arbetskraft, vilket dock gynnade de överlevande bland bönderna och andra arbetare eftersom lönerna steg. Godsägarna fick det å andra sidan sämre eftersom de inte kunde anställa lika många som tidigare.

Hur länge höll pesten på?

Digerdöden, eller pest, kom till Europa år 1347 och härjade i omgångar fram till 1700-talets början. Den drabbade Sverige över 20 gånger mellan 1350 och 1713. I samband med digerdöden inträffade också en jordbrukskris.

Hur har digerdöden påverkat dagens samhälle?

Och enligt forskarna kan digerdöden ha gett oss bättre motståndskraft mot andra smittor idag, men också ökat risken för att drabbas av vissa inflammationssjukdomar.

Hur påverkades kyrkan av digerdöden?

Den kristna/katolska tron gav människorna under medeltiden ett perspektiv på sin tillvaro även när digerdöden drabbade dem. De uppfattade Pesten som en hård prövning, men visste att Gud trots det inte övergivit dem. Givetvis fanns olika människor som reagerade olika. Men något massavfall från tron blev det inte.

Vad är Böldpesten?

Efter bett av pestsmittad loppa insjuknar patienten akut med hög feber, huvudvärk och förstoring av de lymfkörtlar som är belägna i anslutning till bettstället – böldpest. Förstoringen kan bli mycket uttalad, och smältning av infektionshärdarna kan ske så att var töms genom huden.

Hur orsakades pesten?

Idag vet vi att pest orsakas av bakterien ”Yersinia pestis”. Den finns normalt hos gnagare främst råttor. Bakterien sprids till människan genom loppbett. En människa som blivit biten av en smittad loppa insjuknar efter några dagar i feber och svullnad i lymfkörtlarna.

Hur har pesten påverkat oss idag?

Hur avslutades pesten?

Pesten försvann inte utan återkom vid senare tillfällen, men blev endast av lokal karaktär, ofta på slagfält. Pesten bekämpades försöksvis genom karantän och genom förbättrad hygien. Den svarta råttan trängdes undan av den starkare, men också folkskyggare brunråttan som kom till Europa vid 1500-talets mitt.

Hur hanterade man pesten?

Många människor var fattiga, och hygienen var ju inte heller den bästa. Så man slängde ut på gatan det man ville ha av med, där svin och råttor gick omkring, och som ni förstår, var detta en perfekt miljö för bakterier att frodas i. Hur hanterade människorna pestens spridningar?

Share this post