Innehållsförteckning
Vilka yrkesgrupper ger vanligen insatsen råd och stöd enligt LSS?
Rådgivning och annat personligt stöd enligt 9 § 1 LSS syftar till att tillför- säkra människor med stora funktionsnedsättningar och deras närstående till- gång till kvalificerat expertstöd från till exempel kurator, psykolog, sjuk- gymnast eller logoped5. I denna rapport benämns insatsen som ”råd och stöd enligt LSS”.
Kommunen ansvarar för stöd som kan underlätta vardagen, som personlig assistans, avlösning, hjälp i hemmet, bostad med särskild service, bostadsanpassningsbidrag och färdtjänst. Kontakta kommunens biståndsbedömare, LSS-handläggare eller motsvarande för mer information.
Vilka Personkretsar finns inom LSS?
Personkrets 1: omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Personkrets 2: omfattar personer med ett betydande och bestående begåv- ningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller en kroppslig sjukdom.
Vilka är de vanligt förekommande arbetsuppgifterna LSS?
Det kan till exempel vara att sköta hygienen, äta, klä sig, förflytta sig och kommunicera. För verksamheten ska det finnas den personal som behövs för att kunna ge gott stöd, god service och omvårdnad. Deltagaren har bara rätt till assistansersättning i den dagliga verksamheten om det finns särskilda skäl.
Vem får bo på LSS boende?
Till exempel kan personer med utvecklingsstörning, autism, hjärnskada eller rörelsehinder bo i ett LSS-boende. Att bo i ett LSS-boende är frivilligt för den enskilde. Boendet kan vara ett gruppboende, ett servicehus eller en annan särskilt anpassad bostad.
Vilka är de tio insatser som kan erbjudas enligt LSS?
De tio LSS-insatserna
- Rådgivning och annat personligt stöd.
- Personlig assistent.
- Ledsagarservice.
- Kontaktperson.
- Avlösarservice i hemmet.
- Korttidsvistelse utanför det egna hemmet.
- Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år.
- Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdom.
Vad är samhällsinsatser?
Samhällsinsatser du kan ansöka om hos Försäkringskassa, kommun och region. Som funktionsnedsatt individ finns det många insatser du kan ansöka om hos Försäkringskassa, kommun och region, insatser som alla syftar till att underlätta din vardag och ge dig möjlighet att leva det liv du vill och önskar.
Hur går det till att få insatser beviljade från kommunen?
För att få insatser utifrån lagen ska den sökande omfattas av lagens personkrets och ha behov av den sökta insatsen. Rätten gäller om behovet inte tillgodoses på annat sätt. Syftet med lagen och insatserna är att personer som omfattas av lagen uppnår jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.