Vilken hjälp finns det för brottsoffer?
Kontakta socialtjänsten i din kommun för att få mer information. Fler och fler kommuner har också särskilda stödcentrum för unga brottsoffer. De kan erbjuda stödsamtal, rådgivning och praktisk hjälp till ungdomar och unga vuxna. Om du varit vittne till ett brott kan du också få stöd och hjälp.
Vad är brottsofferstöd?
Ett stöd för unga mellan 10 och 21 år som blivit utsatta för, eller bevittnat brott. När du utsatts för brott eller blivit vittne till ett brott kan du behöva någon att prata med.
Vilka jobbar på Brottsofferjouren?
Brottsofferjouren består av cirka 70 lokala jourer runt om i landet, ett förbundskansli (Brottsofferjouren Sverige) och en nationell stödlinje som är gratis att ringa till. Med hundratals ideellt utbildade medmänniskor stöder vi varje brottsoffer, vittne och anhörig som söker oss genom att lyssna och ge stöd.
Hur kan myndigheter och kriminalvården hjälpa brottsoffer?
Du som har utsatts för brott har rätt att ta med dig en stödperson under förhör hos polisen, om det inte påverkar utredningen, och i samband med rättegången. Du bestämmer själv vem som ska vara din stödperson. Det kan vara en vän, en tjänsteman från socialtjänsten eller någon från en brottsoffer- eller kvinnojour.
Vilka uppgifter har Brottsoffermyndigheten?
Brottsoffermyndigheten beslutar om och betalar ut brottsskadeersättning. Ersättningen kan brottsoffer få om en gärningsperson inte kan betala skadestånd och om brottsoffret inte har någon försäkring som täcker skadorna helt. Genom ersättningen bidrar myndigheten till upprättelse för brottsoffer.
I vilken stad finns Brottsoffermyndigheten?
Brottsoffermyndigheten är en statlig myndighet under Justitiedepartementet. Myndigheten finns i Umeå och har cirka 60 anställda. Chef för Brottsoffermyndigheten är generaldirektör Anders Alenskär.