Allmänning

Vilken information ska anges enligt EU S Taxonomiforordning om varje finansiell produkt?

Vilken information ska anges enligt EU S Taxonomiförordning om varje finansiell produkt?

Taxonomiförordningen handlar om krav på hållbarhetsinformation och lagkravet omfattar exempelvis finansmarknadsaktörer som måste informera om hur stor andel av produkten som är investerad i miljömässigt hållbara verksamheter enligt taxonomin.

Vilka två miljömål i Taxonomiförordningen tillämpas först?

Från 1 januari 2022 är taxonomiförordningen tillämplig för de två klimatrelaterade miljömålen. Från 1 januari 2023 utökas den till att bli tillämplig även för vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, miljöförstöring och biologisk mångfald.

Vilka krav måste en ekonomisk verksamhet uppfylla för att räknas som miljömässigt hållbar?

För att en viss ekonomisk verksamhet ska klassificeras som miljömässigt hållbar så ska den bidra väsentligt till ett eller flera av sex fastställda miljömål, inte orsaka betydande skada för något av de övriga målen, och uppfylla vissa minimikrav inom social hållbarhet.

Vilka sektorer omfattas av taxonomin?

De sektorer som omfattas av taxonomin i dagsläget är:

  • Skogsnäring.
  • Tillverkning.
  • Energi.
  • Vatten, avlopp, avfall och sanering.
  • Transport.
  • Bygg- och fastighet.
  • Information och kommunikation.
  • Vetenskap och teknik.

Vem omfattas av Disclosureförordningen?

Förordningen tillämpas på finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter, vilka även omfattas av disclosureförordningen. Den omfattar dessutom de företag och offentliga organ som är skyldiga att ta fram en hållbarhetsrapport i samband med årsredovisningen (se föregående avsnitt).

Vad är EU gemensamma taxonomin?

EU:s taxonomi är en ny lagstiftning och ett klassificeringssystem för hållbar verksamhet. Syftet med lagen är att införa gemensamma definitioner av vad som är hållbart, och på så sätt underlätta för investerare att göra hållbara investeringar.

Vad är hållbara värdepappersfonder?

Hållbara fonder och ansvarsfulla investeringar handlar om att verka för att företag bakom de värdepapper fonden investerar i tar hänsyn till hållbarhet, och redovisar sitt arbete för miljö, socialt ansvar och ägarstyrning.

Vad innebär Disclosure förordningen?

Disclosureförordningen. Den så kallade disclosureförordningen (förordning [EU] 2019/2088) beslutades i december 2019. Den reglerar bland annat hur fondbolag, försäkringsbolag och finansiella rådgivare ska informera sina investerare och kunder om ESG-faktorerna.

Vilka företag ska Hållbarhetsredovisa?

Lagen om hållbarhetsredovisning Lagen är baserad på EU-direktiv och innebär att hållbarhetsredovisning är obligatorisk för stora företag i Sverige. Den innefattar företag med fler än 250 anställda, en balansomslutning på mer än 175 miljoner kronor eller en nettoomsättning på över 350 miljoner.

Vilka omfattas av NFRD?

Direktivet om icke-finansiell rapportering (Non Financial Reporting Directive, NFRD) innehåller krav på vissa företag att ta fram en hållbarhetsrapport. De som berörs är företag av allmänt intresse som har fler än 500 anställda.

Vilka bolag omfattas av lagkrav om hållbarhetsrapport?

Kravet på hållbarhetsrapport gäller de företag som omfattas av årsredovisningslagen (eller motsvarande lag för finansiella företag) och är således inte kopplat till associationsform. Det innebär att även t. ex. stiftelser, ideella föreningar och handelsbolag omfattas i den mån de överstiger villkoren.

Share this post