Allmänning

Vilken sjukvard har asylsokande ratt till?

Vilken sjukvård har asylsökande rätt till?

Du som ansöker om asyl i Sverige har rätt till akut sjuk- och tandvård och vård som inte kan vänta. I Sverige drivs den offentliga hälso- och sjukvården av regioner. De finns över hela landet.

Får papperslösa försörjningsstöd?

Personer som har sökt asyl omfattas av lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande (LMA). Migrationsverket ansvarar för den dagliga försörjningen och för boendet för dessa personer och de har därför inte rätt till motsvarande bistånd för sin försörjning och boende enligt socialtjänstlagen.

Hur många finns illegalt i Sverige?

Hur många papperslösa finns i Sverige? Det är svårt att beräkna antalet papperslösa och gömda människor i Sverige. Uppskattningsvis uppehåller sig mellan 10 000 och 35 000 personer här, inklusive cirka 2 000–3 000 barn. Antalet papperslösa kan även variera beroende på årstid och tillgång till jobb i övriga Europa.

Vilken vård ska ett landsting erbjuda asylsökande och papperslösa?

Den hälso- och sjukvård, och tandvård som regioner enligt lag är skyldiga att erbjuda asylsökande och vissa personer utan uppehållstillstånd (papperslösa) skiljer mellan vuxna och barn. Barn omfattas av samma rättigheter till vård som de barn som är folkbokförda.

Vad räknas som planerad vård?

Det som inte är nödvändig vård kallas för planerad vård. Då har du i förväg planerat att komma till Sverige för att få vård. Vad kostnaden för vården blir beror på från vilket land du kommer. Ibland kan du få vård till samma kostnad som de som är försäkrade i Sverige.

Har asylsökande gratis tandvård?

Asylsökande barn och ungdomar under 18 år får tandvård på samma villkor som andra barn och ungdomar i Sverige, det vill säga utan att behöva betala för den. Vuxna asylsökande får betala för akut tandvård hos tandläkaren eller tandhygienisten. Avgiften är 50 kronor för varje besök.

När får man reservnummer?

Patienter som får reservnummer Patienter som får ett reservnummer är de som inte har, inte kan eller inte vill uppge ett personnummer. Exempel på sådana patienter är: Asylsökande som ej är folkbokförda (inte har uppehållstillstånd). Nyfödda för vilka egen journal ska läggas upp.

Vad är S2 intyg?

Förhandstillstånd (intyg S2) är ett intyg patienten tar med sig som gör att hen bara betalar den patientavgift som gäller i vårdlandet. Ett förhandstillstånd kan vara aktuellt om väntetiden i Sverige inte är medicinskt försvarbar med hänsyn till patientens hälsotillstånd och sjukdomens sannolika förlopp.

Share this post