Allmänning

Vilken status har slang i samhallet?

Vilken status har slang i samhället?

Det kan vara en identitetsmarkör, menar ung-skribenten. Jag tror att ungdomsspråk kommer från våra sms vi skriver. Man skriver kort för att det är enklare och sedan blir det att man pratar så som man skriver. Ungdomsspråk kan skilja sig åt mellan olika delar av landet, även om många uttryck, som de ovan, är rätt lika.

Hur kan fackspråk fungera som en sorts slang?

Genom att ändra vissa uttal och ändelser, ta in låneord från andra språk, samt göra om orden till slangord, visar talaren på en viss språkvariation, kultur och grupptillhörighet (Bijvoet & Fraurud 2013, ss. 371–372). Denna typ av förmåga att ändra sitt uttal och ta in låneord, kan även beskrivas som kodväxling.

Hur och varför uppstod slang?

Nationalencyklopedin definierar slang som ”delvis nyskapande, vardagligt gruppspråk ofta bland ungdomar eller kamrater i yrkesgrupp (jargong)”. Ordet är belagt sedan 1839 och kommer av engelskans ’slang’ av ovisst ursprung, men torde vara besläktat med ’language’ (språk).

Vilken status har förortssvenska?

I multietniska, mångspråkiga förorter talas det en särskild variant av svenskan. Rinkebysvenska, ortenspråk, blattesvenska är bara några av de många slangord som finns för språkbruket. Förortssvenska, som det ibland kallas i akademiska sammanhang, är ett typiskt gruppspråk.

Vart kommer ordet kronolekt ifrån?

3.2.5 Kronolekt Grekiskans chro´nos betyder ’tid’, och kronolekt syftar på de språkliga varieteter som ger uttryck för talares ålder.

Hur kan dialekter skapa avstånd mellan människor?

ex någon från Gotland känner en viss samhörighet när de träffar någon med samma dialekt. Samtidigt kanske de känner ett visst avstånd från någon med annan dialekt. Man kan även tänka sig att någon med Pitemål känner samhörighet med någon med Kalixmål (även fast det troligen räknas som olika dialekter).

Hur påverkar Förortssvenskan Standardsvenskan?

Förortssvenskan är ett kompisspråk där de som pratar med varandra inte behöver vara extra artiga utan talar som jämlikar. I sin tidigare forskning har Rickard Jonsson visat att ungdomarna ofta talar förortssvenska på raster och att de ledigt kan växla till »standardsvenska« när situationen kräver det.

Vilka typiska Språkdrag kan man hitta i multietniskt ungdomsspråk?

Ett utmärkande språkdrag i det multietniska ungdomsspråket är att ungdomarna undviker att använda sig av rak ordföljd, dock varierar många ungdomar användningen av rak och omvänd ordföljd (ibid. 2005, ss. 148-237).

Vilka attityder finns till den språkliga variationen?

För många är det lättare att tycka om dialekter som talas långt ifrån huvudstaden, exempelvis värmländska eller gotländska. Även privata erfarenheter kan påverka våra attityder. Vi kan förknippa en dialekt med en enskild individ, och vår attityd till dialekten blir då densamma som till personen som talar den.

Vilken funktion har Ungdomsspråket?

Användandet av multietniskt ungdomsspråk i den grupp jag har undersökt fungerar först och främst i syfte att förena och skapa grupptillhörighet. Kodväxling sker oavbrutet och intensivt och har som huvudsaklig funktion att intensifiera budskapet samt används vid kraftuttryck och interjektioner.

Vad innebär Slangspråk?

Slanguttryck, slang, anses vara lokala eller sociala varianter av det vardagliga talade språket, och innehåller ofta förenklade versioner av ord. Nationalencyklopedin definierar slang som ”delvis nyskapande, vardagligt gruppspråk ofta bland ungdomar eller bland kamrater i yrkesgrupp (jargong)” (Wikipedia 2017).

Är slang Kronolekt?

Den åldersrelaterade varieteten, även kallad kronolekt, handlar bland annat om ungdomsspråk. Ungdomar använder sig av både småord, låneord, svordomar och slang.

Vilken storlek på vattenslang?

Vilken längd som passar dig bäst beror på storleken av det område där du ska använda slangen. Om du ska vattna din trädgård bör du välja en slanglängd som ligger så nära storleken på din gräsmatta som möjligt. Slangens diameter är däremot inte särskilt viktig.

Vad är typiskt för kronolekter?

En kronolekt är det språkbruk som är typiskt inom en specifik åldersgrupp, till exempel ungdomars sätt att samtala med varandra. I kronolekten kan man studera såväl specifik vokabulär och grammatiska tillämpningar (språkbehandling) som samtalsämnen (samtalets sociala funktion).

Varför finns det kronolekter?

Kronolekt. Kronolekter är de skillnader i språket som påverkas av talarnas ålder. Om du jämför vilka ord du och dina äldre släktingar använder märker du säkert en skillnad. Det handlar inte bara om vilka ord man använder men också om hur snabbt man pratar, vad man pratar om och så vidare.

Share this post