Innehållsförteckning
Vilken vård och egenvård skall ske vid typ 2-diabetes?
Av resultatet framkom att de egenvårdsåtgärder en patient med diabetes typ 2 bör vidta är: fotvård, rökstopp, att tänka på kost, vikt och motion. Det finns många olika upplevelser av egenvården bland diabetespatienter.
Vad kan du göra i ditt dagliga arbete för att stötta en vårdtagare med diabetes?
Dessutom bör det finnas tydligt dokumenterat:
- Om vårdtagaren har diabetes typ 1 eller typ 2.
- Aktuella målvärden för P-glukos, HbA1c och blodtryck.
- Hur ofta p-glukos ska mätas.
- Aktuell behandling och om det finns läkemedel som kan innebära risk för hypoglykemi.
- Hur en hypoglykemi ska hanteras.
Vilken vård och omsorg behöver hon i samband med högt blodsocker?
Det går att göra med fysisk aktivitet och bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs. I texten Behandling av typ 2-diabetes kan du läsa mer om vad du kan göra själv för att få ner blodsockervärdet och om behandling med läkemedel.
Vad är behandling för typ 2-diabetes?
Behandling. Målet med behandlingen vid typ 2-diabetes är att få ner blodsockervärdet. Det går att göra med fysisk aktivitetoch bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs.
Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?
Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.
Varför får du typ 2-diabetes?
Vid typ 2-diabetes får du ett eller flera av följande symtom: 1 Du blir trött och kraftlös. 2 Du blir mer törstig. 3 Du kissar oftare och större mängder. 4 Du får försämrad syn och ser dimmigt. 5 Du kan få klåda i underlivet.