Innehållsförteckning
Vilket av nedanstående organ utövar tillsyn över hur tjänstemän tillämpar lagar och andra föreskrifter?
Justitieombudsmannen (JO) – Riksdagens ombudsmän – kontrollerar att myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet och att medborgarna behandlas på ett korrekt sätt.
Vem beslutar om åtal mot statsråd?
3 § regeringsformen att åtal för brott i utövningen av statsrådstjänsten beslutas av konstitutionsutskottet och väcks i Högsta domstolen. Ärenden om brott i tjänsten av statsråd handläggs därför av konstitutionsutskottet. Annan åklagare än riksåklagaren bör dock inte överlämna sådana ärenden till utskottet.
Vad är ett JO fall?
Huvudsyftet med att publicera JO-beslut är att ge vägledning i hur lagen bör tolkas – att skapa praxis. På webbplatsen publiceras därför inte alla beslut utan endast de beslut som bedöms vara av särskilt intresse. I beslutssamlingen finns beslut från år 2000 och framåt, plus enstaka beslut från tidigare år.
Vad händer om man blir JO anmäld?
En anmälan, och eventuella bilagor till anmälan, blir allmänna handlingar i och med att handlingarna kommer in till JO. Det innebär att vem som helst har rätt att ta del av handlingarna om uppgifterna inte ska hållas hemliga enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Vad gör en JO?
Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.
Kan man JO anmäla en kommun?
Mot vem riktas anmälan Det är möjligt att anmäla: statliga myndigheter (inklusive domstolar), kommunala och landstingskommunala myndigheter, tjänstemän vid statliga, kommunala och landstingskommunala myndigheter, andra som är anförtrodda myndighetsutövning.
Vilka kan JO anmälas?
Vem som helst kan lämna in en JO-anmälan, man behöver inte vara svensk medborgare eller bo i Sverige. Man behöver inte heller ha uppnått en viss ålder för att få klaga.