Innehållsförteckning
- 1 Vilket syfte har kollektivavtal?
- 2 Hur kan jag se mitt kollektivavtal?
- 3 Har företaget kollektivavtal transport?
- 4 Vad är det bra med kollektivavtal?
- 5 Vad ingår i ett kollektivavtal och hur förhandlas det fram?
- 6 Vilka är det som förhandlar fram ett kollektivavtal?
- 7 Hur går centrala Löneavtalsförhandlingar till?
- 8 Vilka är de tre stora fackliga centralorganisationerna?
- 9 När är det Arbetsdomstolen som löser en tvist i arbetsrätt och när är det tingsrätten?
Vilket syfte har kollektivavtal?
Med ett kollektivavtal på arbetsplatsen vet både arbetsgivare och anställda vilka regler som gäller. De anställda garanteras rimlig lön och villkor som är gemensamma för branschen. På så sätt kan företagen konkurrera på lika villkor utan risk att någon försöker förbättra lönsamheten genom dåliga anställningsvillkor.
Hur kan jag se mitt kollektivavtal?
Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.
Har företaget kollektivavtal transport?
Om du arbetar inom terminal och lager på ett företag som är anslutet till Biltrafikens arbetsgivarförbund är det Transportavtalet som är ditt kollektivavtal.
Vad har transport för OB?
Transportavtalet har exempelvis samma ob-ersättning för helger och storhelger, vilket ligger på cirka 64 kr/timme. Livsmedelsavtalet ger cirka 129 kr/timme under helger och cirka 190 kr/timme under storhelger.
Kan en dom från Arbetsdomstolen överklagas?
Det krävs då att Arbetsdomstolen beviljar prövningstillstånd för att domstolen ska ta upp målet. Arbetsdomstolens avgörande kan inte överklagas.
Vad är det bra med kollektivavtal?
Alla erfarenheter visar nämligen att kollektivavtal ger högre lön och bättre förmåner i arbetet än andra jämförbara modeller. De ger dig större inflytande över verksamheten och din arbetssituation. De ger dessutom en stabilare arbetsmarknad, vilket gynnar alla parter. Det betyder både trygghet och flexibilitet.
Vad ingår i ett kollektivavtal och hur förhandlas det fram?
Kollektivavtal är ett smidigt sätt att försäkra alla anställda på arbetsplatsen. Det är ett skriftligt avtal med försäkringar för till exempel sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, tjänstepension, föräldraledighet och dödsfall. Det reglerar även villkoren för lön, semester och arbetstid.
Vilka är det som förhandlar fram ett kollektivavtal?
Det är alltid facket som är den ena parten i en sådan här förhandling, men från arbetsgivarens sida så kan det vara antingen en enskild arbetsgivare eller en arbetsgivarorganisation som är motparten. Det som förhandlingen utmynnar i är det som kallas kollektivavtalet.
Vad är syftet med lagen om anställningsskydd?
Lagen om anställningsskydd, LAS, inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.
Hur förhandlas kollektivavtal?
Regelbundna förhandlingar om innehållet Ett kollektivavtal gäller oftast 1–3 år. Därefter måste det omförhandlas. Det sker under en så kallad avtalsrörelse. Arbetsgivarorganisationen eller en enskild arbetsgivare förhandlar då med den berörda fackliga organisationen.
Hur går centrala Löneavtalsförhandlingar till?
Både arbetsgivare och fack förbereder förhandlingarna genom att ta sina fram mål och krav. Därefter lämnar parterna över de egna målen och kraven till varandra. Sedan börjar en period av intensivt förhandlande, som till slut leder fram till att de kommer överens om ett nytt kollektivavtal.
Vilka är de tre stora fackliga centralorganisationerna?
Både arbetsgivare och fackförbund har centralorganisationer. En centralorganisation har olika självständiga fackförbund som medlemmar. De tre största fackliga centralorganisationerna är Saco, TCO och LO. Arbetsgivarverket kan man säga är de statliga myndigheternas centralorganisation.
När är det Arbetsdomstolen som löser en tvist i arbetsrätt och när är det tingsrätten?
I de fall talan inte kan väckas direkt i Arbetsdomstolen måste talan väckas vid tingsrätt. En enskild arbetstagare som inte är medlem i eller inte har stöd av någon facklig organisation och som vill väcka talan mot sin arbetsgivare eller tidigare arbetsgivare ska göra det vid en tingsrätt.