Blogga

Ar ABL dispositiv?

Är ABL dispositiv?

Aktiebolagslagen består av både tvingande och dispositiva regler. Med dispositiva bestämmelser avses utfyllande lagregler som gäller så länge parterna inte avtalat om annat. Aktiebolagsrättens dispositiva karaktär kommer till uttryck på två alternativa sätt.

När krävs samtliga aktieägares samtycke?

Anledningen till det är att regler som ska skydda aktieägare eller minoritetsaktieägare kan frångås om de aktuella intressenterna samtycker till det. Det brukar talas om att aktieägarskyddsregler kan överträdas med samtliga aktieägares samtycke, SAS-principen. Ett exempel kan vara reglerna om bolagsstämma.

När gäller SAS principen?

Exempel på tillämpning av SAS-principen Aktiebolagslagen utgår från att bolagsstämman ska genomföras som ett sammanträde och att en kallelse ska skickas ut i viss tid och på visst sätt vartefter aktieägarna ska infinna sig på plats.

https://www.youtube.com/watch?v=zovUe08a6lk

Vad är en tvingande lagregel?

En tvingande lagregel är en regel som är svår att avtala bort. Den är till för att skydda arrendatorn. Du som är arrendator är inte bunden till den del i avtalet som strider mot en tvingande lagregel. Du som är jordägare är bunden till avtalet även om det inte är ofördelaktiga i jämförelse med lagregeln.

Vad innebar aktiebolagslagen?

ABL innehåller bestämmelser som gäller för speciellt för aktiebolag och är gjord dels för att skydda bolaget, aktieägarna och andra intressenter såsom kunder, leverantörer m fl (tvingande regler), dels för att ge möjlighet för ägarna att bestämma regler som ska gälla för bolagets förvaltning (dispositiva regler).

Vad är tvingande och dispositiva lagar?

Skillnaden mellan dispositiv lag och tvingande lag (även kallat för indispositiv lag) är att, dispositiv lag är frivillig och går att avtala bort i del eller helhet. Tvingande lag (indispositiv lag) är däremot lagstiftning som inte går att avtala bort.

Vad är skillnad på tvingande och dispositiv lag?

Om ett villkor i avtalet är sämre än det som står i lagen och lagen är tvingande, gäller inte avtalsvillkoret ifråga. Det går att avtala om andra villkor än det som står i en dispositiv lag. Exempelvis är köplagen dispositiv och gäller vid köp av varor mellan näringsidkare eller mellan privatpersoner.

Share this post