Är det viktigt att bevara språk och dialekter?
Argumentet är att dialekter är bärare av ett gemensamt kulturarv, att de speglar bygdernas kultur, historia och traditioner; och kultur i det sammanhanget kan då vara alltifrån sånger, talesätt, ordspråk, matvanor, kläd -och inrednings- och byggnadsstil och benämningar på sådant som hör till de områdena.
Vad kan det innebära att inte få möjlighet att tala och utveckla sitt språk?
Att inte få tala sitt modersmål är förminskande och stigmatiserande. Om ens språk är förbjudet eller oönskat i skolan och i samhället när man växer upp, krymper också ens självbild. Ett språk måste användas på alla arenor, inte bara i hemmet, för att utvecklas och bli ett samhällsbärande språk.
Hur skriver man språklig variation?
Språklig variation i talat och skrivet språk med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.
Varför ska vi värna om dialekter?
Vi bör använda och värna våra dialekter som är en stor del av vårt kulturarv. Samtidigt är standardspråket betydelsefullt utifrån ett demokratiskt perspektiv, eftersom det gör det möjligt att kommunicera viktig information på en svenska som alla svenskar förstår.
Varför vi inte ska bevara dialekter?
Utan dialekterna skulle rikssvenskan bli fattig på ord. Med dialekter skapar människor från olika län nya ord, som inte är det andra likt. På så sätt sprider sig dessa ord som en löpeld, vilket tillslut blir ett nytt ord.
Hur varierar man språk i olika situationer?
Hur du väljer att använda ditt språk påverkas av många olika saker; bland annat av var du är uppväxt, din sociala ställning och din ålder. Du använder säkert inte heller samma sorts språk i alla sammanhang. Hur du vill att andra ska uppfatta dig påverkar inte bara hur du beter dig, men också hur du använder ditt språk.
Vad kan det finnas för anledningar till att människor inte får tala sitt modersmål?
Subtraktiv tvåspråkighet innebär däremot att förvärvandet av ett andraspråk sker på bekostnad av förstaspråket. Konsekvensen av detta blir ofta att talare av ett minoritetsspråk tvingas ge upp sitt modersmål för att i stället övergå till det majoritetsspråk som dominerar i samhället.
Hur kan ett språk dö ut?
Utdött språk[redigera | redigera wikitext] Utdöda språk eller döda språk är språk som varit ett folkspråk men inte längre har några modersmålstalare. De flesta döda språk som vi känner till har ”dött” genom att deras talare av olika anledningar övergått till att tala ett annat, mer inflytelserikt språk.
Varför ska man inte bevara dialekter?
Dialekten är föränderlig Det är väldigt individuellt hur mycket eller litet man anpassar sig i en grupp där det talas en främmande dialekt, och hur medveten eller omedveten man är om vad man gör. Någon som är mycket stolt över sin dialekt och mån om att bevara den kanske inte alls anpassar sig efter samtalspartnern.