Innehållsförteckning
Är ICAs lax odlad?
ICAs färska lax är till största del ASC-certifierad*, alltid nyckelhålsmärkt och odlas i djupa, norska fjordar under kontrollerade former. Laxfilé är fet och fin och ”tillreder sig själv” på låg temperatur i ugn, gärna under ett täcke av pesto. Den har en hög halt av omega 3 och är rik på såväl protein som vitamin D.
Vad är skillnaden mellan torsk och sej?
Sej är en torskfisk med lite mörkare kött än torsken, den är mager och kan grillas både hel och styckad. Sejrygg och sejkotlett är populära delar. Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme. Sejkotletter grillas i några minuter per sida.
Är lax MSC märkt?
Den vildfångade laxen Sockeye från Alaska är msc-märkt för ett hållbart fiske och är riktigt god.
Är det mycket ben i Guldsparid?
Det är en mycket uppskattad matfisk runt medelhavet med vitt och fast gott kött. Benen är stora och lätta att rensa bort. Guldsparid kallas också Guldbraxen.
Är det farligt att äta norsk odlad lax?
Det finns inget som tyder på att det skulle vara en hälsorisk att äta odlad lax om man äter enligt Livsmedelsverkets kostråd. Rådet är att man bör äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan och variera sorterna.
Hur smakar Seabream?
Grillad Seabream med gremolata är ett riktigt gott middagstips! Seabream är en saltvattenfisk som passar jättebra att grilla och det är en fet fisk med härlig smak. Den serveras ofta helgrillad på restauranger runt om Medelhavet och därav anses den som en riktigt delikatess.
Vilken färg har Sejfilé?
Den är allmän i haven nära oss, Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak. På grund av den gråbruna färgen på fiskköttet har den ofta blivit lite sämre ansedd än torskens kritvita fiskkött. Smaken är dock mycket god och köttet är lite grövre än torsken. Det gör att den passar bra till att grilla då den håller ihop bättre.
Vilka fiskar är MSC märkta?
Miljömärket visar att fisken kommer från ett yrkesfiske som klarat MSC:s miljöstandard. Oberoende experter har kontrollerat att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och fångats med minimal påverkan på havsmiljön. Alla certifierade fisken kontrolleras årligen. Certifieringen vilar på en vetenskaplig grund.
Kan man lita på MSC märkning?
Ja. Du kan lita på att sjömat med det blå MSC-märket är fiskat på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.
Måste man fjälla regnbåge?
Man behöver vanligtvis fjälla fisk bara om den ska stekas.