Innehållsförteckning
Personer med nedsatt immunförsvar, skadade hjärtklaffar, hudsjukdom eller protesbärare bör avrådas från piercing. Då immunbristsjukdomar och klaffel länge går odiagnostiserade tillråds generell restriktivitet. Piercing genom slemhinnor verkar utgöra en särskild risk där allvarliga komplikationer kan bli följden.
Hur vet man om ens piercing är infekterad?
Du kan oftast se att din piercing är infekterad om: området kring din piercing blir rött, svullet, varmt vid beröring eller kliar, utsöndring som är mörkt gul, grön eller blandad med blod, eller om den luktar illa. Piercings i ansiktet är oftast sammanlänkade med en liten vätskefylld finne vid hålet.
Hur vet man att en navelpiercing är läkt?
Om din piercing efter denna tid inte längre utsöndrar någon vätska eller har några ”dåliga dagar” och inte har haft det under minst en månad så kan din piercing vara läkt. Om du lyssnar till din kropp och är uppmärksam på vad den gör under tiden, så vet du när din piercing är läkt.
Kan piercing hål växa igen?
Det tar upp till ett år innan hålet är helt läkt, så tänk på följande: Var aldrig utan nässmycke, eftersom hålet kan krympa och/eller växa igen. Var försiktig vid byte av nässmycke. Eftersom huden som har bildats inuti hålet är tunn och skör, är det lätt att huden skadas och att det uppstår en infektion.
Utöver piercingspray så rekommenderar vi att du tvättar din piercing med parfymfri tvål och vatten några gånger i veckan. Målet då är INTE att tvätta bort skorpor som sitter fast på huden utan snarare bara tvåla in lätt, låta tvålen verka en halvminut och sen spolar rent med ljummet vatten.
Efter ca 8 veckor kan man byta piercingen om man känner att den mår bra. Vi finns alltid på plats för att kunna göra en bedömning och hjälpa till att byta. Den vanligast storleken man byter till är antigen 8 eller 10 mm lång.
Hur tar man hand om en infekterad piercing?
Om din piercing är infekterad får du inte ta bort smycket, eftersom infektionen kan fastna i huden. Ta hand om infektionen med isotonisk saltlösning. Om infektionen kvarstår bör du låta en professionell piercare kontrollera den.
Hur blir man av med piercing Bumps?
Jag har fått en bula / blåsa / böld eller keloid vid min piercing. Vad ska jag göra?
- Testa att använda en silikondisk som hjälper mot keloider och piercing bumps.
- Du pillar på din piercing.
- Du tvättar för noggrant.
- Du kan behöva byta smycke i din piercing.
- Tvätta 4-6 gånger om dagen med ljummen koksaltlösning.
Hur vet jag när min piercing är läkt?
När din piercing läkt en tid kommer skorporna släppa precis som på vilket annat sår som helst och då kommer smycket sitta lösare i din piercing. Det kan inte växa fast så oroa dig inte för det. Räkna med svullnad, rodnad, och sårvätska samt att det kan blöda en aning de första dagarna. Detta är normalt.
Läktiden kan vara från 3 månader upp till ett år och infektioner och ärrvävnad från felaktig skötsel är vanligt förekommande. Detta betyder inte att just du kommer att få problem, de flesta problem med navelpiercings beror på felaktig skötsel eller att den är gjord i en navel som inte är lämplig för piercing.
Hur snabbt växer en piercing igen?
Det är allergivänligt och ska sitta i hela läktiden. Tragus tar normalt 3 – 18 månader att läka. Du kan oftast byta läksmycket till något annat allergivänligt smycke efter ett par månader beroende på hur det känns och ser ut. Vid byte av smycket är det viktigt att du använder nytvättade händer.
Hur lång tid tar de för en Näspiercing att växa igen?
Det är helt normalt och lägger sig efter någon dag. Men det är viktigt att ta hand om det nya hålet ordentligt så det inte blir infekterat. Det tar minst fyra veckor för hålet att läka tillräckligt mycket för att du ska kunna byta till ett annat nässmycke.