Blogga

Far alla allman pension?

Får alla allmän pension?

Alla som arbetat och bott i Sverige får allmän pension, som grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Det gäller även inkomster som exempelvis arbetslöshetsersättning, sjuk- och aktivitetsersättning och föräldrapenning. Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till den allmänna pensionen.

Vem har rätt till garantipension?

Du som är född 1937 eller tidigare och som har en låg tilläggspension eller inte har tjänat in någon rätt alls till tilläggspension kan ha rätt till garantipension som ett komplement till tilläggspensionen. Pensionsmyndigheten fastställer först ett beräkningsunderlag.

Hur mycket avsätts din inkomst till allmän pension?

Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen.

Hur ingår garantipension i den allmänna pensionen?

Garantipension ingår i den allmänna pensionen och är ett grundskydd för dig som haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet. Du behöver inte göra en separat ansökan om garantipension. När du ansöker om allmän pension prövar vi automatiskt om du har rätt till garantipension från 65 år.

Vad består den allmänna pensionen av?

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. För dig som är född mellan 1938-1953 kan tilläggspension också ingå i din allmänna pension. Är du född 1937 eller tidigare består din allmänna pension av tilläggspension och eventuellt garantipension.

Hur länge kan du ta ut din allmän pension?

Om du är född 1958 eller tidigare kan du tidigast ta ut din pension från det att du fyllt 61 år enligt gällande övergångsbestämmelser. För att börja göra din ansökan om allmän pension behöver du ha fyllt 61 år (60 år om du är född 1958) och vara folkbokförd i Sverige.

Share this post