Blogga

Far anhoriga lasa min journal?

Får anhöriga läsa min journal?

Journaluppgifter kan bara lämnas ut om patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Det står i offentlighets- och sekretesslagen och i patientsäkerhetslagen. En avliden person kan inte ge sitt godkännande till att en närstående får läsa journalen.

Kan någon annan se min journal?

Det som står i patientjournalen skyddas av sekretess. Det innebär att alla uppgifter ska skyddas mot att obehöriga får tillgång till dem och kan sprida dem. Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen.

Hur kan man förhindra att obehöriga får tillgång till journalsystem?

För att förhindra att obehörig personal går in och läser patientjournaler ska en loggning ske varje gång någon öppnar journalen. Loggen ska sedan användas för att kontrollera om någon obehörig tittat i patientens journal.

Vilka lagar reglerar journalföring och informationshantering inom hälso och sjukvård?

Lagar som styr journalföring och informationshantering inom hälso- och sjukvård

  • Patientdatalagen SFS 2008:355.
  • Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2016:40.
  • Patientlag 2014:821.

Vilket ansvar har sjuksköterskan som utfört en åtgärd?

Den som har utfört en åtgärd ska dokumentera att det är gjort. Läkaren ordinerar medicinska åtgärder, sjuksköterskan ordinerar omvårdnadsåtgärder, arbetsterapeuten ordinerar arbetsterapi, sjukgymnasten/fysioterapeuten ordinerar fysioterapi och så vidare.

Vilka får läsa en persons journal?

Uppgifterna i patientjournalen är sekretessbelagda och får endast läsas av den som är anställd hos vårdgivaren och aktivt deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården.

Share this post