Blogga

Far arbetsgivare Arbetsbefria?

Får arbetsgivare Arbetsbefria?

Arbetsgivaren behöver inte ange särskilda skäl till arbetsbefrielsen. En arbetsgivare är alltså fri att arbetsbefria en arbetstagare under uppsägningstiden, däremot är hen inte skyldig att göra det. Det är enbart du, eventuellt i samråd med en läkare som kan besluta om sjukskrivning.

Kan inte jobba under uppsägningstid?

Måste jag jobba hela min uppsägningstid? Du kan komma överens med din chef om att sluta tidigare, men det är inget du har rätt till enligt lag. Om chefen säger nej till att du avslutar anställningen tidigare och du vägrar arbeta under uppsägningstiden kan du bli skadeståndsskyldig.

Kan man bli arbetsbefriad?

Även fast detta ska ske genom avtal så anses det vara arbetsgivarens rätt att ensidigt bestämma om arbetsbefrielse, eftersom arbetsgivaren exempelvis kan välja att inte ge arbetstagaren några arbetsuppgifter. Däremot har arbetstagaren själv inte någon rätt att kräva att bli arbetsbefriad.

Har du frågor innan du blir uppsagd?

Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Har du blivit uppsagd från fast anställning?

Om du har blivit uppsagd har du under uppsägningstiden rätt att arbeta, samt behålla din lön och andra anställningsförmåner. Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, kan du bli uppsagd från en fast anställning på två grunder: arbetsbrist eller personliga skäl.

Kan du varsla om uppsägning?

Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp. Om du blir uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal, kan du få hjälp och stöd av ett trygghetsråd. Gör därför en anmälan tillsammans med arbetsgivaren till det trygghetsråd som gäller dig.

Vem är skyldig att förhandla med unionen?

Om Unionen har kollektivavtal med arbetsgivaren är denne skyldig att förhandla med Unionen. Om en arbetsgivare helt saknar kollektivavtal är arbetsgivaren ändå enligt 13 § MBL skyldig att förhandla i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist eller övergång av verksamhet.

Share this post