Innehållsförteckning
- 1 Får man ha jämförande reklam?
- 2 Vad är inte exempel på vilseledande marknadsföring?
- 3 Får vem som helst göra en konkursutförsäljning?
- 4 Vad är Konkursutförsäljning?
- 5 Är ett företag en konsument?
- 6 Är företag konsument?
- 7 Vilka är de viktigaste delarna i marknadsföringslagen?
- 8 Vilka omfattas av marknadsföringslagen?
- 9 Vilka företag har brutit mot marknadsföringslagen?
- 10 Vad innebär den omvända bevisbördan enligt marknadsföringslagen?
Får man ha jämförande reklam?
Ett företag får inte härma någon annans kända och särpräglade produkter. Jämförande reklam. Ett företag får inte peka ut ett annat företags produkter i sin reklam om jämförelsen är vilseledande eller medför risk för förväxling mellan produkterna.
Vad är inte exempel på vilseledande marknadsföring?
Marknadsföring är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer varan på ett vilseledande sätt. Du får inte använda påståenden som är vilseledande i reklamen, till exempel när det handlar om varans kvalitet eller pris.
Kan ett företag vara en konsument?
En konsument är en fysisk privatperson En konsument är alltså en fysisk person (privatperson). Detta innebär att juridiska personer såsom företag, föreningar eller dödsbon, aldrig är konsumenter enligt lagens mening.
Vilka produkter marknadsförs genom TV reklam?
De varor som gör TV reklam försöker skilja ut de ifrån liknande varor, dvs övertyga folk om just de tvättmedlet är bäst eller just den läsken är godast, allt för att kunna ta ut ett så högt pris som möjligt.
Får vem som helst göra en konkursutförsäljning?
Enligt lagen (15§) krävs det att det verkligen handlar om ett konkursbos varor, som säljs av konkursboet eller för dess räkning av ett annat företag. Därför får inte vem som helst göra en konkursutförsäljning.
Vad är Konkursutförsäljning?
”Konkursutförsäljning” betyder att varorna måste komma från konkursboet. Det säger marknadsföringslagen.
Vad menas med att reklam inte får vara vilseledande enligt 10 mfl?
Förbud mot vilseledande marknadsföring 10 § En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annans näringsverksamhet.
Vad betyder informationskrav?
Informationskravet innebär att du ska lämna information i din marknadsföring som kan ha särskild betydelse för en konsument. Sådan information kan vara produktens innehåll, egenskaper, användningsområde, pris och avtalsvillkor.
Är ett företag en konsument?
Den som driver enskild näringsverksamhet kan vara både näringsidkare och konsument. Om du exempelvis driver en byggfirma och för detta ändamål köper verktyg handlar du i egenskap av näringsidkare. Om du efter arbetsdagens slut svänger förbi matbutiken och köper varor till middagen handlar du i egenskap av konsument.
Är företag konsument?
Lagen gäller alla avtalsvillkor som företag använder när de erbjuder varor och tjänster till konsumenter. Villkoren i avtal som företag använder för konsumenter måste vara skäliga. Med skäliga menas att villkoren följer de lagar och regler som finns och att de inte gynnar företaget på konsumentens bekostnad.
Vad e reklam?
Reklam är en form av kommersiell propaganda som görs för att främja försäljningen av en vara eller tjänst. Genom olika medier förmedlas ett budskap i form av ett betalt utrymme. Exempelvis kan budskapet bestå av text och bild och vara riktad till en specifik målgrupp.
Vad är Spontanvaror och var placerar man helst sådana i butiken?
Vad är spontanvaror? Och var placerar man helst sådana i butiken? Placera varor i staplar vid kortsidor och svängar längs kundvarvet. Göra mindre förpackningar.
Vilka är de viktigaste delarna i marknadsföringslagen?
Vilka är marknadsföringslagens viktigaste innehåll? Företag får inte trakassera i marknadsföringen och marknadsföringen får inte vara vilseledande och otydlig. Konsumenten ska kunna se vem som är avsändaren. Företagets marknadsföring måste redogöra för vad som gäller ångerrätt.
Vilka omfattas av marknadsföringslagen?
Marknadsföringslagen gäller Reklam och försäljning, samt alla slags kontakter mellan företag och konsument som har som syfte att förbättra försäljningen av och tillgången till en produkt. Företagarens handlande före, under och efter försäljning av produkten. Till exempel information om reklamationsrätten.
Vad händer om ett företag bryter mot marknadsföringslagen?
Allvarliga överträdelser kan ge marknadsstörningsavgift Om du gjort en särskilt allvarlig överträdelse i din marknadsföring kan du bli skyldiga att betala en så kallad marknadsstörningsavgift. Avgiften beräknas utifrån omsättning och är lägst tio tusen kronor och högst tio miljoner kronor.
Vad menas med misskreditering?
God marknadsföringssed Sådana otillbörliga marknadsföringsåtgärder är exempelvis misskreditering, vilket innebär att en näringsidkare beskriver andra företag i sin marknadsföring på ett kränkande eller annars nedlåtande sätt. Som otillbörlig affärsmetod räknas även så kallad renommésnyltning.
Vilka företag har brutit mot marknadsföringslagen?
Enligt 19 § marknadsföringslagen är det förbjudet att skicka e-postreklam till konsument såvida denne inte givit sitt samtycke till det. Av underlaget framgår att företaget medger att de skickat e-postreklam till en konsument utan dennes samtycke. Företaget har därför brutit mot 19 § marknadsföringslagen.
Vad innebär den omvända bevisbördan enligt marknadsföringslagen?
Vad innebär omvänd bevisbörda inom MFL? Det innebär att det är upp till annonsören att visa att det är korekt information. Eller att motbevisa en anmälare. Vad innebär vederhäftighetskrevet?