Innehållsförteckning
Får man sälja fornfynd?
Om någon hittar eller förvärvar ett fornfynd som omfattas av kulturminneslagen, är personen skyldig att överlåta alternativt erbjuda staten att köpa föremålet. Om man underlåter att göra detta, begår personen så kallat fyndbrott.
Vad gör man om man hittar en fornlämning?
Den som hittar ett fornfynd är i vissa fall skyldig att rapportera det till Länsstyrelsen eller till Polisen. Det är sedan Riksantikvarieämbetet som beslutar om staten ska lösa in fornfyndet och i så fall vilken ersättning och hittelön upphittaren får.
Får man behålla fornlämningar?
Om du hittar ett fornfynd så anmäl det till länsstyrelsen. Fornfynd och detaljer från fartygslämningar (skeppsvrak) får inte flyttas på eller plockas upp om fartyget kan antas ha förlist före år 1850.
Vad är ett fornfynd?
Enligt kulturmiljölagen är fornfynd ett föremål från förhistoriska eller äldre tider som saknar ägare när de påträffas.
Vem äger fornfynd?
Kulturminneslagen innehåller bestämmelser för hur fornfynd ska hanteras. Ett fornfynd är ett föremål som är hittat i jorden, som saknar ägare och är äldre än hundra år. I vissa fall kan fyndet omfattas av hembudsplikten, då är upphittaren skyldig att erbjuda staten att mot skälig betalning köpa det.
När ska man anmäla fornfynd?
En anmälan om fornfynd ska göras för alla fynd som är äldre än 1850 eller som kan antas vara äldre än 1850. Anmälan görs till Länsstyrelsen, Kustbevakningen eller Polismyndigheten. Bifoga helst en karta med fyndplatsen markerad.
Var kan man hitta fornfynd?
Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Dessutom finns information om arkeologiska uppdrag. Informationen i Fornsök är sökbar för alla.
Vad kostar en arkeologisk utgrävning?
I Eddan är kostnaden för den arkeologiska utgrävningen uppe i över åtta miljoner kronor, men då kvarstår ytterligare utgrävningar.
Hur gammal är en fornlämning?
Till fornlämningar räknas i Sverige spår av mänsklig aktivitet som från 1850 eller äldre och varaktigt övergivna. Länsstyrelserna kan besluta om undantag från dessa regler.
Hur nära får man bygga en fornlämning?
Trots lag skyddet kan man i de flesta fall bygga på mark med fornlämningar. Men det kan krävas ändringar i byggplanerna eller utredningar och undersökningar av olika slag – främst för att undvika de forntida spåren. Kulturmiljölagen reglerar vad man får och inte får göra med kulturmiljöer i Sverige.
Kan ge fornfynd korsord?
Residuum
- Residuum.
- Allt om oss.
Får man behålla arkeologiska fynd?
Lagen säger att alla föremål av ädelmetall (guld, silver, koppar och brons) tillfaller staten. De löser in föremålen över marknadsvärdet, s k ”speciell hittelön”. Så det finns absolut chans till ”hittelön” även om man inte själv får behålla föremålen.