Innehållsförteckning
– I det här fallet verkar socialtjänsten ha begärt att få ut hela journalen. Enligt Socialstyrelsens allmänna råd bör en begäran vara så preciserad och tydlig som möjligt. Men det är inte alls unikt att socialtjänsten inte preciserar sin begäran. Den som får en begäran ska avgöra vad som får lämnas ut.
Utgångspunkten är ja. Personer har en begränsas rätt att ta del av handlingar hos socialtjänsten som rör uppgifter gällande enskildas personliga förhållanden, om inte det inte står klart att uppgiften kan lämnas ut utan att den enskilde eller annan närstående till denne lider men, (26 kap. 1 § OSL).
Vem får ta del av social dokumentation?
Har omsorgstagaren utsedd förvaltare har denne rätt att ta del av dokumentationen. Efter samtycke från omsorgstagaren kan även god man eller anhörig få ta del av dokumentationen, detta samtycke ska dokumenteras i den sociala journalen. Enhetschef eller handläggare ansvarar för utlämnande av handlingar.
Hur länge ska journaler sparas?
Journaler sparas i minst tio år Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras.
Vilka sätt kan du läsa journalen på?
Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.
Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?
Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.