Innehållsförteckning
Har man semesterersättning på på sjuklön?
Man kan tjäna in semesterlön även under sjukskrivning Dock finns det ett undantag för de dagar man är sjukskriven som överstiger 180 dagar under intjänandeåret. Om man är sjukskriven helt eller delvis ett helt intjänandeår upphör frånvaron att vara semesterlönegrundande (7 § och 17 § semesterlagen).
Är ob grund för semesterersättning?
ob-ersättning och övertidsersättning. Semesterlönen enligt procentregeln är som huvudregel ”tolv procent av arbetstagarens förfallna lön i en anställning under intjänandeåret” (16 b § första stycket semesterlagen). Ja, ob-ersättning och övertidsersättning räknas in.
När måste man använda Procentregeln?
Procentregeln är ett bra alternativ för dig som har anställda på tidsbegränsade avtal. Den passar också bra om du betalar ut en provisionsbaserad lön som förändrar sig från månad till månad, eller om en anställd har gått upp eller ner i sysselsättningsgrad under året.
Vad händer om man är sjuk på sin semester?
Om du blir sjuk under din semester i Sverige eller ett annat EU/EES-land är det din arbetsgivare som bedömer om du har rätt till sjuklön. Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Hur mycket ersättning vid sjukdom?
Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 1 027 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Din sjukpenning sänks då till 75 procent av din lön. Men har du en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att få behålla samma nivå som tidigare.
Hur Sjukanmäler man sig på semestern?
En förutsättning för att kunna begära ersättningssemester är att medarbetaren sjukanmäler sig så snart som möjligt till arbetsgivaren. Anmälan ska göras under semestern eller senast första arbetsdagen efter semestern. Om ersättningssemester begärs vid ett senare tillfälle har medarbetaren inte rätt till sådan.
Kan du byta ut semestern mot sjukskrivning?
Du som är semesteranställd lärare, förskollärare eller fritidspedagog och blir sjuk under semestern eller sommarlovet kan begära av din arbetsgivare att få byta ut semestern mot sjukskrivning. Då gäller de vanliga reglerna om sjuklön och sjukpenning. Semestern får du ta ut senare.
Vad är semesterns huvudsakliga syfte?
Semesterns huvudsakliga syfte är att du ska kunna få en längre period av sammanhängande ledighet, koppla av från arbete och ägna dig åt annat. Om du själv blir sjuk, så kan du inte ägna semestern åt det du tänkt. Därför har du rätt att avbryta semestern, för att vid ett senare tillfälle ta ut de semesterdagar, som du varit sjuk.
Har du rätt att avbryta din semester?
Om du blir sjuk inför eller under din semester, har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester. Meddela arbetsgivaren så snart som möjligt.