Innehållsförteckning
Har otryggheten ökat?
Skriftlig fråga 2020/21:2341 av Angelica Lundberg (SD) Genomsnittet i Sverige för upplevd otrygghet ligger på 36 procent, vilket innebär att mer än var tredje kvinna i Sverige inte kan leva sitt liv som hon vill på grund av otrygghet. Siffrorna ökar dessutom, både i Jönköping och nationellt.
Har tryggheten minskat?
Oro över brottsligheten i samhället Det är 45 procent av befolkningen (16–84 år) som i stor utsträckning oroar sig över brottsligheten i samhället 2021, vilket innebär en liten minskning från 2020, då andelen var 47 procent. Andelen minskade fram till och med 2011, och därefter skedde en ökning fram till och med 2017.
Hur många känner sig otrygga i samhället?
Totalt uppger 28 procent av befolkningen (16–84 år) 2021 att de känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att gå ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde, vilket innebär en liten minskning jämfört med 2020, då andelen var 30 procent.
Vilket kön utsätts för mest brott?
Antalet misstänkta för misshandel mot en kvinna var störst bland män, 308 misstänkta män per 100 000 invånare jämfört med 65 misstänkta kvinnor per 100 000 invånare. I ett längre perspektiv ses en ökning av antalet personer per 100 000 invånare som misstänkts för misshandel mot en kvinna sedan 2017.
Vad är BRÅ för något?
Brottsförebyggande rådet kallas kort för Brå. Brå är en myndighet som arbetar för regeringen med sådant som har med brott och straff att göra.
Hur många tjejer känner sig otrygga?
Nästan varannan ung kvinna känner sig otrygg i sitt hem och närområde. Det visar en nationell undersökning genomförd av Verisure i samarbete med Kantar Sifo, som inför internationella kvinnodagen vill uppmärksamma obalansen mellan könen i fråga om trygghet. Störst trygghet känner äldre män.
Vilka brott minskar i Sverige?
Av samtliga anmälda brott 2020 utgjorde stöld- och tillgreppsbrotten 27 procent, brotten mot person 19 procent, skadegörelsebrotten 15 procent och bedrägeribrotten 14 procent. Den senaste tioårsperioden (2011–2020) utmärks av en minskning av stöldbrottens andel av samtliga anmälda brott.
Hur många får återfall efter fängelse?
Av dem som avtjänat ett straff på upp till två månader återfaller cirka 40 procent i brott. Av dem som avslutat ett längre straff från två år och uppåt återföll 25 procent i brott. Källa: Kriminalvård och statistik 2019 , Kriminalvården.
Vilka har begår mest brott i Sverige?
Andelen brottsmisstänkta i befolkningen har minskat under åren 2007–2018, såväl bland personer med inrikes som med utrikes bakgrund, visar en ny studie från Brå. Störst andel brottsmisstänkta finns bland inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar, följt av gruppen utrikesfödda.
Vad räknas som tillgreppsbrott?
Ett gemensamt begrepp för brott som innebär att någon utan lov tar något som tillhör någon annan, t. ex. stöld och rån.
Vad betyder NTU?
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning.
Vilka blir mest utsatta för brott?
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2021 I NTU 2021 uppgav män i högre utsträckning än kvinnor att de utsatts för misshandel under 2020 (3,5 respektive 2,2 procent). Unga män i åldern 16–19 år är den grupp som var mest utsatt för misshandel (10,4 procent).
Hur kan man mäta trygghet?
Det finns flera olika sätt att mäta trygghet. Det vanligaste sättet är att via frågeformulär låta en utvald grupp av individer besvara frågor om sin upplevda trygghet, det vill säga, att göra en enkätundersökning. Detta tillvägagångssätt för att mäta trygghet är utgångspunkten i detta metodstöd.
Vad är nationella trygghetsundersökningen?
I veckan släppte Brå den nationella trygghetsundersökningen 2019-2020. I den har de bland annat ställt frågor om hur man upplever tryggheten där man bor, om man utsatts för brott eller om man är orolig för att utsättas för brott och om man har förtroende för rättsväsendet.
Vad är självrapporterade brott?
Kort beskrivet är självdeklarerad brottslighet den brottslighet som kommer till kännedom via självdeklarerade uppgifter. Målgruppen kan vara skolungdomar rent generellt, då trender bland dessa alltid är av intresse för samhälls- forskningen.
Vilket kön blir mest utsatt för brott?
Män är överrepresenterade bland gärningspersonerna för samtliga stude- rade brottstyper. I korthet utgör män 86–98 procent av gärningspersoner- na, beroende på vilken brottstyp som studeras. Andelen män i misstanke- statistiken är störst vid sexualbrott, följt av rån, hot och sist misshandel.