Hur ärftlig är autism?
Resultaten visar att bland annat att barn med ett syskon med autism har drygt 10 gånger högre risk att diagnostiseras med autism än normalbefolkningen, 3 gånger högre om de har ett halvsyskon med autism och 2 gånger högre om de har en kusin med autism. Denna relativa risk för autism är oberoende av kön.
Kan man bli av med autism?
Nej, autism går inte att bota med kost eller något annat. Man lever med diagnosen hela livet, men hur mycket livet påverkas varierar från individ till individ. Barn med autism kan få träning som förstärker det de är bra på och kompenserar för svagheter.
Hur många procent har autism i Sverige?
Frekvens. Ungefär 1% av barn och nästan lika många vuxna har autism eller Aspergers syndrom eller ett annat autismspektrumtillstånd.
Kan barn med autism ha rätt till stöd?
Barn med autism kan ibland ha rätt till stöd enligt lagen om stöd till vissa funktionshindrade, LSS. Stöd som vuxen. Många som har autism lever ett självständigt liv som vuxna. Ibland kan det behövas stöd i vardagen med att till exempel hitta sysselsättning eller boende.
Vad är orsaken till autism och andra autismspektrumstörningar?
Forskare är oense om vad orsaken till autism och andra autismspektrumstörningar är. Man ansåg tidigare att ärftlighet var den i särklass största bidragande orsaken, men senare forskning tyder på att miljöfaktorer spelar en lika stor roll. Personer med autism har i 50 procent av fallen ärvt sin autism.
Kan du ha andra svårigheter samtidigt med autism?
Du kan ha svårigheter att tolka det du hör, medan det ofta är lättare att uppfatta det som du kan se. Vanligt med andra tillstånd samtidigt. Du kan ofta ha andra svårigheter samtidigt med autism. Följande diagnoser är vanliga: dyslexi, språkstörning eller inlärningssvårigheter.
Kan barn med autism ha en annorlunda språkutveckling?
Vissa barn med autism kan ha en sen och annorlunda språkutveckling. Ibland kan barnet stanna eller backa i sin utveckling efter att ha kommit igång med att säga några ord. Det är också viktigt att förskolan informerar skolan om vilket stöd ditt barn behöver.