Blogga

Hur bestams barnets blodgrupp?

Hur bestäms barnets blodgrupp?

Varje person har två arvsanlag som kan vara A+A, A+0, B+B, B+0, A+B eller 0+0. A och B är så kallade dominanta anlag, medan 0 är recessivt, alltså inte dominant. Det innebär följande: Du som har kombinationen A+A får blodgruppen A.

Var hittar man vilken blodgrupp man har?

Du kan få reda på vilken blodgrupp du har om du är blodgivare. Informationen finns också om du till exempel har fött barn eller har blivit opererad. Det går inte att se om du loggar in för att läsa din journal. 1177 på telefon kan heller inte svara på vilken blodgrupp du har.

Om ett genpar ger både blodgrupp A och blodgrupp B, kommer båda sortens antigener finnas på de röda blodkropparna. A från en förälder, och B från den andra. Blodgruppen för barnet blir AB. Om båda generna ger 0, betyder det att det inte blir några antigener på blodcellernas yta.

Varför behöver föräldrarna ha blodgrupp 0?

Föräldrarna behöver dock inte ha blodgrupp 0 för att barnet ska få det. Till exempel kan en förälder med blodgrupp A som har anlagen A+0 och en förälder med blodgrupp B som har anlagen B+0 få ett barn som har 0+0 och alltså blodgrupp 0.

Vad är blodgrupperna AB och B?

Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga. I många länder används bokstaven O i stället för siffran noll. O står för det tyska ordet ohne, som betyder utan. Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener.

Kan blodgrupp 0 ge blod till samtliga blodgrupper?

Blodgrupp 0 kan ge blod till samtliga blodgrupper. Blodgrupp 0 kan bara ta emot blod från 0. Till detta kommer Rh systemet vilket gör gällande att den som är Rh positiv bara kan ge blod till Rh positiv medan den som är Rh negativ kan ge blod både till Rh positiv och till Rh negativ.

Varför är AB blodgruppen känd som universella givare?

AB blodgruppen är känd som universella mottagare vilket är raka motsatsen till blodgruppen 0 som är känd som universella givare. Det är alltså inte så dumt att ha blodtyp AB då detta innebär att man kan få blodtransfusioner från i stort sett vilken annan blodgrupp som helst.

Share this post