Innehållsförteckning
Hur får man jobb inom EU?
Så här går det till. Ansökningsförfarandet för ett jobb vid EU:s institutioner och organ varierar beroende på anställningsform. Det finns flera olika anställningsformer (dock inte frilansarbete): fast anställning, kontraktsanställning och tillfällig anställning. Dessutom finns det praktikplatser.
Vad ska EU jobba med?
EU:s verksamhet
- säkerställa en inre marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital.
- ta fram EU-regler för frågor som asyl, energi, miljö, konsumentskydd, jordbruk och brottsbekämpning.
- samarbeta i ekonomiska frågor genom den ekonomiska och monetära unionen (EMU).
Vad gäller om du är medborgare i ett EU-land och vill jobba i ett annat EU-land?
Egen uppehållsrätt Som EU-medborgare har du rätt att bo, jobba, studera, söka jobb eller leva som pensionär var du vill i EU. Du kan vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera dig där, men du kan behöva anmäla din närvaro. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort eller pass.
Hur kan man jobba inom FN?
Ett vanligt sätt att rekrytera till ingångstjänster i FN är genom intagningsprov. Efter avklarat prov placeras du i ett register (roster) varifrån lediga platser fylls på. Detta gäller vissa typer av tjänster hos FN:s flyktingorgan (UNHCR), Världslivsmedelsprogrammet (WFP) med flera organ och program.
Vad är EUS roll?
Det europeiska samarbetet utökades 1958 genom Romfördragen som länderna kom överens om. En grundläggande uppgift för EU har blivit att ta bort olika handelshinder mellan länderna och skapa en så kallad inre marknad. Det ska vara enkelt för varor, tjänster, personer och kapital att röra sig fritt mellan medlemsländerna.
Får EU-medborgare arbeta i Sverige?
Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Du har även rätt att starta och driva eget företag. Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt.