Innehållsförteckning
Hur fungerade avfallshanteringen på 1500 talet?
Städernas latrin samlades in och köptes av bönderna för att användas som gödsel och soporna, som på denna tid mest bestod av organiskt material, samlades in för att användas som grisfoder. Den tidiga kommunala avfallshanteringen var i stort sätt ett slutet kretslopp.
Hur sorterades avfall förr?
Matrester användes som foder till grisar och gödslet hamnade i jorden som näring till ny mat. Tio procent av befolkningen bodde i städer i början på 1800-talet. Gatorna och rännstenarna fungerade som soptipp här. I bästa fall la man avfallet i en grop på innergården.
Hur man hanterar avfall?
Materialåtervinning minskar miljöpåverkan genom att det sparar både energi och råvaruresurser. Biologisk återvinning sluter kretsloppet och återför näringen till jorden. Avfallet behandlas genom rötning, anaerob behandling – utan tillgång till syre – eller kompostering, aerob behandling – med tillgång till syre.
Hur ser stadens avfall och dess hantering ut idag jämfört med förr?
I dag sorteras och återvinns avfall mer än förr. Glas, papper, metall och plast är lätt att återvinna. Komposterbart material hanteras för sig och sådant som betraktas som brännbart för sig. Miljöfarligt avfall skall lämnas in för hantering.
Hur fungerar sophanteringen?
Oavsett om du bor i villa, radhus eller flerfamiljshus är principen för sortering av hushållssopor densamma; restavfall läggs i soppåsen och om det finns matavfallssortering läggs det separat, ofta i ett brunt kärl. Vi hämtar sedan avfallet hos dig. Förpackningar och tidningar sorteras ut för återvinning.
Hur hanterar vi hushållssopor i Sverige?
Idag återvinns omkring 14 procent av hushållsavfallet i Sverige med biologiska metoder, antingen som kompostering eller i biogasproduktion. Vi återvinner dessutom större delen av vårt förbrukade tidningspapper, kartong, metallförpackningar, glas, PET-flaskor och bildäck genom sopsortering.
Vad gör man med avfall?
Matavfallet ska minska. Minst 50% av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt så att växtnäringen tas tillvara senast 2020 och minst 40% ska behandlas så att också energin tas tillvara. Återanvändningen av hushållens avfall ska öka. Materialåtervinningen av hushållens avfall ska öka.