Innehållsförteckning
Hur fungerar elleverantör?
På elmarknaden har du som konsument två avtal: ett elnätsavtal med elnätsföretaget som äger elnätet där du bor och ett elavtal med en valfri elleverantör. Du kan själv välja elleverantör, men inte elnätsföretag. Om du inte tecknar ett elavtal ordnar elnätsföretaget ett så kallat anvisat avtal hos en elleverantör.
Vad är elleverantör?
Elleverantör är den aktör som har leveransavtal med elanvändarna (konsumenter eller näringsidkare). Elleverantörerna måste köpa in elen direkt från en producent, från en trader eller från marknadsplatsen.
Kan man välja elnätsbolag?
Du behöver ha två avtal för att få el, ett för att använda elnätet och ett för att köpa elen du använder. Avtalet du ingår för att använda elnätet tecknar du med elnätsföretaget som äger elnätet där du bor, du kan alltså inte välja vilket företag du vill teckna detta avtal med.
Kan man ha två avtal samtidigt?
Jag ska flytta, hur gör jag med elavtalet? För att få el till din bostad behöver du två avtal, ett elnätsavtal med det elnätsföretag som äger elledningarna där du bor, och ett elavtal med det elhandelsföretag du väljer att köpa elen av.
Vilka elleverantörer finns?
Sveriges elleverantörer
- Vattenfall 960 000 (1)
- Eon 689 000 (2)
- Fortum 636 000 (3)
- Din El 304 000 (4)
- Bixia 300 000 (4)
- Jämtkraft 233 630 (6)
- Hafslund 212 000 (-)
- Telge Energi 172 000 (7)
Vad är ett Anvisningsavtal?
Anvisningsavtalen är bara tillfälliga avtal som du får i väntan på att du aktivt ska teckna ett nytt elavtal. Eftersom anvisningsavtalen oftast är dyrare än andra elavtal, betalar du mer för din el än vad du egentligen behöver. Oavsett om du använder lite eller mycket el rekommenderar vi dig att teckna ett elavtal.
Måste man ha två elavtal?
Du behöver två avtal för att få el i bostaden För att du ska få el i din bostad behöver du teckna två typer av elavtal. Ett avtal för elnät och ett för elhandeln. Läs mer om skillnaden mellan elnät och elhandel.