Blogga

Hur fungerar friskrivningsklausul?

Hur fungerar friskrivningsklausul?

Friskrivning från dolda fel En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att du som köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör ofta att köpesumman blir lägre.

Vad ska man betala när man köper hus?

Följande kostnader behöver du vara medveten om att du kommer få betala när du köper hus:

  • Lagfart. Lagfart är en registrering av ett köp av fast egendom.
  • Pantbrev. Pantbrevet fungerar som säkerhet för det eventuella lån du behöver ta för att kunna köpa huset.
  • Fastighetsavgift.
  • Tomträttsavgäld.
  • Försäkring.
  • Övriga kostnader.

Vad innebär generell friskrivningsklausul?

Friskrivning är en klausul vid försäljning av en fastighet eller del därav. Normalt ansvarar säljaren i 10 år för vad man kallar dolda fel. Är inte säljaren beredd att ta ansvaret kan han/hon friskriva sig för dolda fel.

Hur länge är man ansvarig för dolda fel?

Som säljare har du ansvar för dolda fel i tio år från köparens tillträde. Du bör därför upplysa köparen om de fel och brister som du vet att fastigheten har, men som är svåra eller omöjliga för en köpare eller besiktningsman att upptäcka. Om du inte lämnar sådan information kan du ha brustit i din upplysningsplikt.

Hur mycket måste man betala kontant vid husköp?

När du tar ett bolån kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent ska du helst betala med egna pengar – det kallas för en kontantinsats. Du kan antingen spara ihop till din kontantinsats, låna till den eller använda vinsten från en tidigare bostadsförsäljning.

En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att du som köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör ofta att köpesumman blir lägre.

Kan man sälja ett hus i befintligt skick?

Fastigheter säljs nästan alltid i ”befintligt skick”, det vill säga att det är köparens ansvar att själv ta reda på vilka fel och skavanker som åvilar fastigheten. Detta kallas för att köparen har en undersökningsplikt.

Share this post