Hur går det till när man ska ändra i ro?
För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Väljarna ska kunna ta ställning till förslaget om grundlagsändring och välja den riksdag som tycker som de själva gör i frågan.
Vad har vi folkomröstat om i Sverige?
Folkomröstningar i Sverige är i regel rådgivande och politikerna kan fatta beslut som strider mot valresultatet; detta skedde till exempel efter folkomröstningen om högertrafik (väljarna röstade 1955 nej till byte till högertrafik, men detta infördes i alla fall 1967).
Vilken riksdagsordning rådde från 1866 till 1971?
Då ståndsriksdagen avskaffades inrättades en ny, 1866 års riksdagsordning. I samband med den allmänna rösträttens införande 1909 genomfördes förändringar i riksdagsordningen av 1866 men den behölls i sin grund. Slutligen avskaffades riksdagsordningen från 1974 genom den nuvarande från 2014.
Hur ofta ändras grundlagar?
Grundlagarna får inte ändras hur som helst. För att ändra en grundlag krävs normalt att riksdagen fattar samma beslut två gånger. Dessutom måste det hållas ett allmänt val mellan de båda besluten.
Vilka frågor har vi folkomröstat om i Sverige på nationell nivå?
Sex nationella folkomröstningar Därefter har vi haft fem nationella folkomröstningar till: 1955 om att gå över från vänster- till högertrafik, 1957 om allmän tilläggspension (ATP), 1980 om kärnkraft, 1994 om medlemskap i EU och 2003 om att införa euro som valuta i Sverige.
Vad blev resultatet av folkomröstningen om kärnkraft 1980 Svara i procent?
Utfallet blev 18,9 procent för Linje 1 (successiv avveckling), 39,1 procent för Linje 2 (successiv avveckling, offentligt ägande, hushållning) och 38,7 procent för Linje 3 (avveckling inom 10 år och satsning på alternativ). Valdeltagandet var 75,6 procent.
De utgör Sveriges författning, eller konstitution. Ett lands konstitution reglerar landets statsskick. För att förändra en grundlag eller stifta en ny grundlag, gäller regeln att riksdagen ska fatta samma beslut två gånger och att det mellan besluten ska hållas ett riksdagsval (RF 8:15) .
Vad reglerar tryck och Yttrandefrihetsförordningen?
För det första: du har rättighet att ge ut vilka böcker, tidskrifter och tidningar du vill. Dessutom har du rätt att uttrycka dina tankar, åsikter och känslor i radio, i tv och på webben.
Vad betyder det att det just är grundlagar som ska skydda yttrande och tryckfriheten?
Tryckfriheten innebär bland annat rätt att framställa och sprida tryckta skrifter utan föregående censur och andra hinder. Ett annat inslag i tryckfrihetsförordningen är medborgarnas rätt att ta del av allmänna handlingar.
Vilken Riksdagsordning rådde från 1866 till 1971?