Innehållsförteckning
Hur gör kroppen sig av med kalium?
Kalium är viktigt för att vårt nervsystem ska fungera optimalt men också för muskelarbete. Det hjälper till med kommunikationen mellan nerver och muskler. Tillsammans med andra elektrolyter som natrium, hjälper kalium till att reglera mängden vätska i kroppen samt behåller en stabil syra-och-bas balans.
Hur utsöndras kalium?
Vid acidos förflyttas kalium ut ur cellerna, och motsatsen sker vid alkalos. Detta innebär att alla tillstånd och läkemedel som påverkar kroppens syra–basbalans även påverkar den extracellulära kaliumnivån [10].
Vad händer om man har brist på kalium?
Brist på kalium är mycket ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer eller användande av vätskedrivande läkemedel. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring.
Varför kaliumsparande diuretika?
Kaliumsparande diuretika är diuretika som inte leder till ökad utsöndring av kalium till urinen. De används främst syfte till att sänka blodtrycket vid hypertension, eller vid hjärtsvikt.
Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?
Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.
Hur mycket kalium behöver man i kroppen?
Hur mycket kalium behöver man? Hur mycket kalium som behövs i kroppen varierar med ålder och kön. Vuxna män rekommenderas 3,5 g per dag, medan kvinnor (gravida som icke gravida) rekommenderas 3,1 g per dag. Barn upp till 9 år rekommenderas ett dagligt intag mellan 1,1 och 2 g och tonåringar 2,9-3,3 g per dag.
Har du ett lågt kaliumvärde?
Den vanligaste orsaken till ett lågt kaliumvärde är att du behandlas med en viss typ av läkemedel. Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar.
Vad är kaliumvärdet i blodet?
Höga halter av kalium i blodet kallas hyperkalemi. Ett lätt förhöjt kaliumvärde brukar inte ge några besvär. Är kaliumvärdet kraftigt förhöjt kan du bli illamående, känna dig svag och hjärtat kan slå oregelbundet. Om provtagning och provtransport har fungerat bra brukar ofta ett högt värde bero på läkemedel.