Innehållsförteckning
Hur gör man Cellprovskontroll?
Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar. En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont.
Hur testar man sig för HPV man?
Du väljer själv om du vill göra en cellprovtagning när du får en kallelse, men det är bra att göra det. Du ska lämna prov även om du är vaccinerad eller håller på att vaccinera dig mot HPV, eftersom vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer. Du behöver inte lämna cellprov om du aldrig har haft sex med någon.
Kan man testa sig för HPV virus?
Cellprovskontrollerna är ett bra skydd mot livmoderhalscancer. På en kontroll kan cellförändringar upptäckas och tas bort innan de utvecklas till livmoderhalscancer. En del regioner erbjuder egenprovtagning för HPV. Det innebär att du tar provet själv istället för att låta sjukvårdspersonal göra testet.
Hur ser man cancer i livmodern?
Symtom. Det i särklass vanligaste symtomet på cancer i livmodern är att man får en vaginal blödning trots att menstruationerna har upphört. Oftast har man inga andra besvär. Som kvinna efter klimakteriet ska man alltid ta en vaginal blödning på allvar och söka vård hos gynekolog.
När behöver man inte ta cellprov?
Har du aldrig haft sex med någon annan, varken kvinna eller man, behöver du inte lämna cellprov. Undersökningen görs för att förebygga cancer i livmoderhalsen, och att upptäcka eventuella cellförändringar i livmoderhalsen på ett tidigt stadium.
Hur länge får man Kallelse till cellprov?
Tidsintervallet mellan inbjudan till provtagning är tre år för kvinnor från 23 till och med 49 år och sju år för kvinnor mellan 50–64 år. Cellprovtagning med analys för cytologi sker vart tredje år i åldern 23–29 år. För kvinnor som är 30 år eller äldre sker cellprovtagning med analys för HPV.
Hur skyddar man sig mot livmoderhalscancer?
Det vaccin man använder i dag, Gardasil 9, skyddar mot HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Vaccination tillsammans med regelbunden gynekologisk cellprovtagning ger ett mycket gott skydd mot livmoderhalscancer.
Hur många kvinnor får livmoderhalscancer?
För att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer kallas kvinnor regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer är cirka 55 år. Varje år får cirka 500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer).
Vad är tecken på livmoderhalscancer?
Livmoderhalscancer ger i tidiga stadier få eller inga symtom: 1 Små blödningar mellan menstruationerna kan förekomma. 2 Liksom blödning och ibland smärta under samlag eller när man krystar på toaletten. 3 Blodblandad flytning kan också vara tecken på livmoderhalscancer.