Blogga

Hur har din kompetens bidragit till att verksamheten utvecklas och natt sina mal?

Hur har din kompetens bidragit till att verksamheten utvecklas och nått sina mål?

Verksamhetens utveckling och framgångar bygger på medarbetarnas engagemang, motivation och kompetens. Verksamhetens behov är utgångspunkten för allt ni gör på jobbet. Därför ska utvecklingssamtalen utgå från vad dina medarbetare behöver för att kunna bidra till verksamheten på ett så bra sätt som möjligt.

Är ansvar och befogenheter tydliga i din roll?

Klargör ansvar och befogenheter För att undvika onödig stress behöver det vara tydligt vad som ingår i yrkesrollen, både när det gäller ansvar och befogenheter. Det behöver även vara tydligt om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur.

Vilket ansvar och vilka befogenheter har vi?

Kompetens och förtroende måste följas åt om en organisation ska bli självgående. Ju högre kompetens en medarbetare har, desto större förtroende i form av ansvar och befogenheter. Ansvar innebär makt att planera sitt eget arbete, och kanske andras, medan befogenheter är liktydigt med resurser.

På vilket sätt kan du utveckla ditt ansvarstagande?

Ge frihet och ansvar för arbetsuppgifter och processer Medarbetare som känner att arbetsgivare och chefer ger dem frihet och ansvar mår bra på jobbet och presterar bättre. Se till att det är tydligt vem som har huvudansvaret för viktiga arbetsuppgifter och processer.

Hur upplever du dina arbetsuppgifter?

Din arbetsinsats, din utveckling och hur du trivs på jobbet. Samtalet ska ligga till grund för ditt lönesamtal. Detta är det samtal du och din chef har när ni tillsammans utvärderar din arbetsinsats, pratar om hur du trivs på jobbet med arbetsuppgifter, kollegor och chefer samt planerar för din utveckling.

Vad ska man tänka på när man har medarbetarsamtal?

För medarbetaren är samtalet ett tillfälle att uttrycka sina tankar, idéer och önskemål om samarbetsklimatet, arbetsmiljön, kompetensutveckling, arbetsuppgifter och relationen till kollegor och chef. Här finns möjlighet att prata igenom hur arbetssituationen känns just nu och vad man skulle vilja göra i framtiden.

Vad kan ett Yrkesmål vara?

Formulera ett yrkesmål Det är viktigt att nu tänka igenom vad du vill ha i nästa arbete, så att du inte bara söker dig bort från något. Gör en ordentlig beskrivning av ditt nästa arbetes innehåll, karaktär och inramning – ditt yrkesmål. Prioritera sedan bland de punkter du skrivit ner utifrån hur viktiga de är för dig.

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag din roll i verksamheten?

Det är chef och medarbetare som bäst vet hur uppdraget ser ut och vilket resultat som har uppnåtts. Syftet är att det ska finnas en tydlig koppling mellan medarbetarens resultat och verksamhetens mål. Samtalet ger medlemmen tillfälle att prata om sitt arbete, resultat, prestation och bidrag till verksamheten.

Hur vill du att ditt arbete utvecklas?

Tips för dig som ständigt vill utvecklas på jobbet

  • Sätt upp mål. Det kanske känns självklart att du vill utvecklas, men så är inte fallet!
  • Berätta vad du vill uppnå Om du inte uttalar målen så kan det vara knepigt att uppnå.
  • Var ödmjuk. Var inte taskig eller tryck ner andra för att själv se bra ut.
  • Ge inte upp.

Hur vill du att ditt arbete ska utvecklas?

I mötet med andra människor och branschkollegor kan du utvecklas och få nya insikter. Att få ta del av andras erfarenheter och tips ger nya perspektiv och aha-upplevelser som kan vara till stor hjälp i det dagliga arbetet. Du får dessutom nya kontakter i ditt nätverk som kan vara användbara i framtida syften.

Hur trivs du med dina arbetsuppgifter?

Läs igenom och fundera över vilka förändringar du behöver i ditt liv för att trivas bättre i din roll på kontoret.

  1. Undvik negativ energi.
  2. Fokusera på dig själv.
  3. Ta reda på vad som gäller.
  4. Professionellt mod.
  5. Skaffa vänner.
  6. Känn till dina styrkor.
  7. Omfamna dina svagheter.
  8. Gör det mesta du kan av din tid utanför kontoret.

Vad har jag bidragit med?

​Ta inte för givet att chefen vet allt Det som är självklart för dig är inte alltid självklart för chefen. Beskriv det du gör i din vardag och insatser som du är särskilt stolt över. Prata inte i allmänna ordalag, beskriv konkret vad du har gjort och hur det bidragit.

Vad behöver du för att kunna lösa ditt uppdrag?

Gå till dig själv

  • Vad går bra?
  • Ryms dina arbetsuppgifter inom arbetstiden?
  • Används din kompetens rätt?
  • Hur är din arbetsmiljö?
  • Har du en rimlig arbetsbörda?
  • Får du det stöd du behöver av kollegor och arbetsgivare?
  • Vilka resurser behöver du ha tillgång till?

Vad ska tas upp på medarbetarsamtal?

Medarbetarsamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef med personalansvar och medarbetare, med fokus på medarbetarens arbetsmiljö, uppdrag, arbetsuppgifter, målsättningar och kompetensutveckling. Medarbetar- samtalet är framåtsyftande och följs upp i lönesamtalet/det lönesättande samtalet.

Share this post