Innehållsförteckning
Hur hjälper du en person som drabbats av en panikattack?
Tips för att hantera en panikattack i stunden
- Sätt dig på en stol och tryck ner fötterna i golvet eller marken. Lägg märke till hur det känns.
- Beskriv för dig själv vad som händer just nu.
- Tillåt dina tankar och känslor att få vara precis som de är.
- Försök att andas lugnt.
- Vänta och observera hur ångesten minskar.
Vad ska man säga till någon med panikattack?
Beskriv vad det är som händer just nu för dig själv. Låt dina tankar och känslor vara som de är. Lägg en hand på magen och fokusera på hur du andas. Försök att andas lugnt.
Vilken medicin är bäst mot panikångest?
Paniksyndrom
- De antidepressiva läkemedlen sertralin, paroxetin, imipramin och klomipramin minskar antalet panikattacker (1), liksom sannolikt även citalopram och moklobemid (3).
- Exponering för de situationer som framkallar panik, lindrar symtomen på agorafobi vid paniksyndrom (2).
Hur bemöter man anhöriga?
Bra bemötande och samtal där man ser, lyssnar och bekräftar den anhöriga kan också göra stor skillnad. – Vi sjuksköterskor är skolade i att ge råd och det kan räcka, men det blir ännu bättre om vi också lyssnar in hur den anhöriga har det. Lyssna efter vilka behov den anhöriga har och bjud in till delaktighet.
På vilket sätt kan du som personal stötta de anhöriga?
Anhöriga bör ses som en resurs och fortlöpande kunna vara personalen behjälplig med uppgifter om den unika individen. Det bästa sättet att hjälpa och stötta anhöriga är att lära sig att lyssna till dem och att skapa kontakt genom att visa förståelse, medkänsla och inlevelse.
Vad är viktigt att tänka på i mötet med de anhöriga?
Personalens bemötande och förhållningssätt gentemot anhöriga har en central betydelse för att en god relation skall utformas. Genom goda möten och relationer med anhöriga kan vi se dem som en resurs och möjliggöra större delaktighet för brukaren vilket i slutändan ger en högre kvalitet av vård och omsorg.